top of page
A MOZGALOMRÓL - 2010

2010. 01. 12. Tavaly harangozta be a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, hogy olyan Akadémia szervezésébe kezdett, ami gyakorlati tudnivalókkal látja el a nemzeti embereket. Az első akadémiának Pécs szolgált helyszínéül, ahol a hazafiak nagy érdeklődéssel várták a nemzeti ellenállásban jártas előadókat.

2010. 01. 30. 9 órakor mintegy 50-60 fő (talán éppen 64) találkozott a balassagyarmati vasútállomáson, hogy vonatra szállva elutazzanak Magyarnándorba, a Cseh kiverés emléktúra kiinduló pontjára. A túrán a hazafiak mellett természeten részt vettek az Őket megfigyelő rendőrök, akik nem voltak felkészülve a zord körülményekre, így képtelenek voltak a hófödte tájakon szemmel tartani a túrázó ’terroristákat’. A hatalom eme röhejes húzásával, csak azt bizonyította számunkra, hogy dolgunkat jól végezzük, hiszen ha érdektelenek volnánk, nem szentelnének ránk ennyi figyelmet. A túrát mozgalmunk számos tagszervezetének delegációja, és több magánszemély is sikeresen teljesítette.

2010. 03. 10. Marosvásárhelyen tartott mozgalmunk megemlékezést a szabadságért kivégzett székely vértanúkról, melyen számos környékbeli székely hazafi vett részt.

2010. 03. 15 A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi szervezetei és a Magyar Gárda Székely Szakaszának Wass Albert zászlóaljának küldöttsége 2010. március 15-én rótta le tiszteletét az 1848-as forradalom és szabadságharc hősei előtt. A megemlékezésen képviseltették magukat a csíki, kézdivásárhelyi, erdővidéki, marosvásárhelyi, hunyadi, nagyváradi és kolozsvári HVIM tagjai. A HVIM nagyváradi tagjai politikai szervezetektől függetlenül, önállóan emlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire Petőfi Sándor, majd Szacsvay Imre szobránál a nagyváradi Ezredévi Emléktéren.

2010. 03. 28. Délután öt órától dr. Popély Gyula történész tartott előadást a trianoni tragédiáról Somorján, a református templomban. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi tagszervezetének szervezésében érkezett az előadó a csallóközi városba. A rendezvény helyszínéül ismét a református templom szolgált, ahol tavaly ősszel Varga Tibor jogtörténész tartott előadást a Szent Korona Tanról.

2010. 04. 01. Betiltotta a román rendőrség a Csillagösvényen című film csíkszeredai, szerda esti vetítését - tudtuk meg Szőcs Csongor szervezőtől, Mozgalmunk csíkszeredai tagszervezetének elnökétől. Szőcs elmondása szerint szerdán reggelre a rendőrségre hívatták, ahol tanúskodnia kellett arról, hogy mit és miért szerveztek és hogyan zajlott le a film első részének vetítése.

2010. 04. 23. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) marosvásárhelyi tagszervezetének felkérésére tartott előadást Marosvásárhelyen Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Szelek havának 23. napján. Az előadás tárgya Marosszék egykori székely közigazgatási egységének pontos megjelölése mellett közösségi tudatunk, történelmi jogaink, regionális identitásunk jelenlegi állapotának ismertetése volt. Előadássorozatunkat olyan céllal szerveztük, hogy hozzájáruljon a marosszéki székelyek öntudatra ébresztéséhez.

 

2010. 04. 25. A Magyar Köztársaságban lezajlottak az országgyűlési választások második fordulói is, aminek eredményképpen a nemzeti oldalt képviselő Jobbik szép eredményt ért el: 47 képviselőt tudott bejuttatni a törvényhozásba, köztük a HVIM elnökét, Zagyva Gy. Gyulát is, de számos képviselő rendelkezik Vármegyés múlttal, kapcsolattal.

2010. 05. 01. Május 1-jén ismét a nőket hívta az utcára a HVIM, hogy édesanyákkal, egyedül maradt feleségekkel együtt követeljük a politikai foglyok szabadon bocsátását! A figyelem felkeltő demonstráción több ezren vettek részt.

2010. 05. 04. A HVIM erdélyi tagjai létrehozták a veddmagad56@gmail.com drótpostacímet, amelyen jogaikban sértett nemzettársaik bejelenthetik a magyarellenes atrocitásokat, fotókat, videókat, beszámolókat, közéleti eseményeket tehetnek közzé, amelyet a vármegyések továbbítanának a médiának és az emberi jogi szerveknek.

2010. 05. 08. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében kezdetét vette a Sebő Ödön emléktúra. Voltak akik, vonattal és voltak, akik autóval érkeztek meg a szálláshelyre, amely az ezeréves határmellet helyezkedett el és a Rákóczi Panzió nevet viselte.

2010. 05. 19. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom intézett levelet Isten szolgáihoz, hogy szerte a Kárpát-medencében megszólalhassanak a harangok legfájdalmasabb nemzeti tragédiánk emlékére. Nekünk hívőknek pedig imádkoznunk, áldoznunk kell nemzetünk felemelkedéséért, boldogságáért.

2010. 05. 23. Josué Estebanez ma 26 éves, 24 volt amikor egyedül kellett az életéért küzdenie egy tömeges, több mint 50 főből álló szélsőséges ANTIFA csürhe támadása ellen, akik megakarták őt lincselni. 6 antifa sérült meg, egy pedig meghalt, de Josué életben maradt. 26 évet kapott mert megvédte magát. A HVIM szolidaritási tüntetést szervez a spanyol politikai fogoly melletti kiállásképp, „Az önédelem alapjog” címmel.

2010. 05. 04. Mozgalmunk budapesti elnöke Incze Béla a frissen megalakult szigetszentmiklósi HVIM megemlékezésén szólalt fel, több száz helyi hazafi előtt. A fővárosi tagszervezet vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy minden nemzeti embernek kötelessége, hogy környezetét felvilágosítsa a trianoni tragédiával kapcsolatban.

Mozgalmunk kőszegi tagszervezete megtartotta első Trianon emléktúráját, melyen több tucat emlékezni vágyó hazafi vett részt.

2010. 06. 05. A HVIM immáron tizedik alkalommal rendezte meg szokásos megemlékező felvonulását, amelyen a trianoni utódállamok nagykövetsége elé vonultak a hazafiak. A tizedik alkalom azért is volt különleges, mert a menet előtt nagyszabású koncertsorozatot is rendezett a Nemzeti Rock Egylet. A felvonuláson és az előtte lévő emlékkoncerteken legalább 4-5000 hazafi vett részt.

Ugyanezen a napon tartotta meg Mozgalmunk a közgyűlését és döntött számos dologról:

A Mozgalom vezetőségének összetétele:

  • Zagyva György Gyula - tiszteletbeli elnök

  • Toroczkai László - elnök

  • Lokodi Ferenc - alelnök

  • Turner Gábor - alelnök

Elnökségi tagok: Bedécs László, Incze Béla, Kónyi-Kiss Domonkos, Kótai Barnabás, K. Zoltán, Magvasi Adrián

A HVIM szóvivője: Kemenár Anna.

Hivatalos köszöntése Mozgalmunknak, a sajátos kézfogás után: "Fel a győzelemre!" Ennek használata nem kötelező, de vármegyések között ajánlott.

- 2010.06.06. Délután Londonban is összegyűltek azok a magyarok, akiknek fáj Trianon. A délután 2-kor kezdődő megmozdulás helyszíne a Parlaiament Square volt, közvetlenül az angol parlament, és a Big Ben mellett.

-2010.07.07-én került sor az V. Turulfesztiválra Tatabányán, amely ezúttal is sikerrel zárult.

-2010.07.09-10. Megrendezésre került a II. Székely Sziget, Kézdivásárhelyen, Fortyogó-fürdőn. Fellépők: Napvágás, Role, FankaDeli, Romantikus Erőszak, Fejbőr, Titkolt Ellenállás, H-599, Palmetta, OI-kor, Moby Dick, Magozott Cseresznye. Számos előadást is meghallgathattak a résztvevők, de nem volt hiány a néptáncos, népi kultúra őrzését szolgáló programokból sem. A kiváló szervezésben az erdélyi vármegyések bizonyítottak. A rendezvény főszervezője Szőcs Zoltán, a kézdivásárhelyi HVIM elnöke volt. A rendőrségi is titkosszolgálati nyomás is tetten érhető volt. Toroczkai Lászlót a gúnyhatáron több órán keresztül vegzálták, Zagyva Gy. Gyulát és Szávay István országgyűlési képviselőket sem akarták csak úgy átengedni a "határon".

bottom of page