top of page
A MOZGALOMRÓL - 2003

2003 februárjában látott napvilágot Magyarországon a Magyar Jelen című országos hetilap első száma, melynek Toroczkai László volt a főszerkesztője és kiadója, kezdetben a Kanadában élő Szakállas Attilával közösen, majd 2004-től egyedül.

2003. március 8-án a Mozgalom megtartotta első utcai demonstrációját az elszakított területeken. A második világháború óta ez volt az egyik legerőteljesebb, mondhatni úttörő jellegű, a magyarok jogaiért kiálló köztéri demonstráció a Szerbiához került területeken.

2003. május 10-én a Mozgalom, a Magyar Föderalista Párt, valamint a Magyarok Világszövetsége Szlovákiai Országos Tanácsa tüntetést szervezett a magyarok jogaiért és a Benes-dekrétumok ellen a felvidéki Komárom városában.

2003. június 4-én a trianoni diktátum aláírásának napján a Mozgalom mintegy 5 ezer fő részvételével megtartotta második fáklyás felvonulását, ugyancsak az utódállamok követségeinek érintésével.

2003. augusztus 11-16. között zajlott a III. Magyar Sziget, amelyen mintegy 5 ezer fiatal vett részt. A több tucat előadó és zenekar közül néhányan, a teljesség igénye nélkül: Herczeg Flóra, Berecz András, Bethlen Farkas, Kiszely István, Born Gergely, Kocsis István, Csáky Zoltán, Molnos Angéla, Szentesi Zöldi László, Csath Magdolna, Bakay Kornél, illetve a Beatrice, Kormorán, Oi-kor, Ossian, Egészséges Fejbőr, Romantikus Erőszak.

2003. október 5-én a HVIM az Arad vármegyei Ópécskán tartott összejövetelt, majd másnap a mintegy 120 vármegyés felvonult Aradon, ahol a mozgalom ismét fejet hajtott a vértanúk emléke előtt.

2003. november 14-én a Mozgalom Szegeden tüntetett a Székely Nemzeti Tanács és az autonómiatörekvés támogatása érdekében.

A Mozgalom vezetői átadták a budapesti Magyarok Házának dísztermében a Hatvannégy Vármegye Alapítvány által létrehozott Magyar Ellenállás díjat a 2003-as év kitüntetettjének, Cseresznyés Pálnak.

2003. december elsején a HVIM Félelem- és hálózatmentes közélet címmel nagyszabású tüntetést szervezett a Nemzetbiztonsági Hivatal épülete elé. Ez volt az első tüntetés Magyarországon a titkosszolgálat ellen, amely a Mozgalom vezetői szerint durván beavatkozik a HVIM és más nemzeti szervezetek életébe.

bottom of page