top of page
A MOZGALOMRÓL - 2007

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Gömör-Nógrádi Szervezete mécses gyújtással emlékezett meg 2007. február 9-én este a rimaszombati Főtéren található első világháborús Hősi emlékműnél a 62 évvel ezelőtti hősi tettre, a budai várból történt kitörésre. Február 10-én Zagyva Gy. Gyula a Mozgalom elnöke mintegy 20 HVIM taggal részt vett és koszorút helyezett el a kitörésre megemlékező Becsület napja című rendezvényen.

Április 19-én, csütörtökön tartott előadást, a HVIM budapesti szervezetének meghívására, Dr. Szabó József János alezredes, egyetemi docens. Az Árpád-vonal című sikerkönyv szerzője beavatta a mintegy negyvenfős közönséget a hadtudomány rejtelmeibe, érdekes adatokat hallhattunk a Keleti-Kárpátok 1944-es védelméről, és szó esett a modern Magyar Honvédség jövőbeli kihívásairól is. Ezúton is szeretnénk megköszönni Alezredes Úrnak a tartalmas előadást!

2007. május 17-én sikeresen zajlott le Josic Julien: A Horvát Háború Hősei és én című előadása. A Francia Idegenlégiót és a belga hadsereget is megjárt, a horvát háborúban a HOS (Horvát Felszabadító Erők) tisztjeként szolgáló Julien (eredteti nevén Juhász József) képekkel és eredeti felvételekkel tarkított előadásában mutatta be a horvát felszabadító háborúról szóló könyveit és személyes élményeivel adott képet az 1991 és 1995 között Horvátországban zajló eseményekről. A mintegy ötven fős közönség részletes információkat kapott az 1991-ben kibontakozó horvát ellenállásról, a horvát, magyar, skót, francia és más nemzetiségű katonák bátorságáról, akik szembeszálltak a létszám- és technikai fölényben lévő Jugoszláv Néphadsereggel, és felhívta a figyelmet, hogy a háborúk igazi hőseiről gyakran megfeledkeznek, és csak a szalonképes, politikailag "elfogadható" személyeknek adják meg a nekik kijáró tiszteletet és megbecsülést. Az előadás végén a szerző dedikálta műveit. Ezúton is szeretnénk megköszönni a rendhagyó, rendkívül érdekfeszítő előadást!

2007. Június 3-án a hagyományos trianoni felvonulását tartotta meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). Idén a demonstrációhoz csatlakozott a Jobbik és a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM). Az indulás előtt, a Regnum Marianun keresztnél beszédet mondott Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke és Toroczkai László a HVIM alapítója és tiszteletbeli elnöke. Toroczkai hangsúlyozta, bár egyes magyar politikusok felszólaltak a trianoni igazságtalanság ellen, ezek a törekvések nem hatékonyak. A volt HVIM elnök hiányolta az erdélyi magyarok számára biztosítandó autonómia garantálását.
A beszédek után a mintegy kétezer résztvevő elsőként a francia, majd a szerb, a román és a szlovák nagykövetség elé vonult, ahol a magyar kisebbségeket ért jogsérelmeket tartalmazó petíciót akartak átadni. ”A legtöbb helyen finoman elzárkóztak, a szlovák nagykövetség pedig egyenesen megmondta, hogy szó sem lehet róla és lecsapták a telefont, amikor megkerestük őket. A francia nagykövetség azt a választ adta, hogy faxon küldjük el nekik." - nyilatkozta a hírTV-nek Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke. A felvonulás első állomása a francia nagykövetség volt, ahol NL, a HVIM franciaországi elnöke tartott beszédet.
A megemlékezők azt ígérték, ha üzenetük nem jut el a magyar származású Nicolas Sarkozyhez, akkor francia napi és hetilapokban jelentetik meg.
A második állomás, a szerb nagykövetség volt. Itt a petíciót Gyurkovics Virág, a HVIM délvidéki alelnöke olvasta fel. Majd beszédet tartott a HVIM szabadkai elnöke, Lavró Tihamér, akit nemrég szerb rendőrök magyarsága miatt brutálisan megvertek. A román nagykövetség előtt a petíciót Lokodi Ferenc Attila, a HVIM alelnöke és erdélyi elnöke olvasta fel. A felvonulás a szlovák nagykövetség előtt ért véget, ahol elsőként Kovács Géza a MÖM tiszteletbeli elnöke tartott beszédet. Utána következett beszédével a HVIM elnöke, Zagyva György Gyula.
A rendőrség nagy erőkkel biztosította az összes fővárosi rendezvényt, a négy követségi épületet körbekordonozták és rendőrsorfal is vigyázott a külképviseletekre.

A Szent Korona Rádió stábja több, mint 2200 percnyi előadást és beszélgetést rögzített, több tucat interjút és több száz képet készített egy hét leforgása alatt. Mindezt a nemzet legnagyobb fesztiválján, a Magyar Szigeten 2007. augusztus 1. és 8. között. Az idei résztvevők száma ismét meghaladta a 10 ezer főt.

A HVIM budapesti megemlékezése október 6-án. Több százan gyűltek össze a Batthyány-örökmécses előtt, hogy részt vegyenek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom október 6-i megemlékezésén, és leróják kegyeletüket az aradi tizenhárom előtt. A rendőrségi jelenlét egy órával a rendezvény kezdete előtt hatalmas volt. Öt mikrobusszal és még több személyautóval érkeztek a helyszínre az egyenruhások, melyeknek nagy része fél négy körül távozott. Lámpaoszlopokra szerelt kamerákkal is „felfegyverkeztek” az esetleges rendbontás megfékezése végett. Szegény rendőröknek azonban csalódniuk kellett, hisz a megemlékezés rendben, meghitten zajlott le. A műsor természetesen a Himnusszal kezdődött, majd Kiss Dániel, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom budapesti szervezetének elnöke állt mikrofon elé, hogy az aradi vértanúk hazaszeretetére, hűségére és bátorságára hívja fel a megjelentek figyelmét. Ezt követően Ruszthi Anna és a Szent Korona Rádió egyik munkatársa folytatta a műsort versekkel, idézetekkel, s a tizenhárom hős felsorolásával. Eközben a HVIM budapesti szervezete elhelyezte koszorúját az örökmécses alatt. A rendezvény végén a Székely Himnusz hangzott el. A megemlékezés végén többen mécsest, gyertyát gyújtottak hősi halottainkért, s virágokat, csokrokat fektettek az emlékmű mellé. A helyszínen megjelent a Nemzeti Érzelmű Motorosok több képviselője, kik ugyancsak koszorút hoztak, s egy járműveikkel megtett körrel tisztelegtek az aradi tizenhárom és a többi névtelen mártír és hős előtt.

bottom of page