top of page
A MOZGALOMRÓL - 2005

A HVIM fiatal költők számára hagyományteremtő céllal - Nem akarok gyáva csendet címmel - verspályázatot írt ki. A verseny célja, hogy a határtalan hazaszeretet érzését táplálja és gazdagítsa a határokkal szétszabdalt magyarság szívében. A Kárpát-medence minden tájáról érkezett nevezéseket elbíráló zsűri által legjobbnak ítélt mű a 20 éves Bern Andrea költeménye, a Fekete lobogó helyett című vers lett.

2005. március 25-én véget ért a Mozgalom délvidéki szervezete által rendezett "Őseink nyomában" elnevezésű nemzeti fafaragó- és gyermekrajz kiállítás körútja. A kiállítás miatt a szerb hatóságok eljárást indítottak a szervezők ellen.

Gyurcsány Ferenc magyar(?) miniszterelnök és Kasza József, a VMSZ elnöke május 28-án közösen avatta fel Szabadkán a Magyar Házat. A helyi HVIM transzparensekkel, zászlókkal vonult fel, hogy emlékeztesse a miniszterelnököt december 5-re, és hogy nem szívesen látják Délvidéken. A szabadkai tüntetőket a szerb rendőrség brutális körülmények között, rabszállító kocsin a rendőrségre vitte, majd három órán át kihallgatták őket.

2005. május 28-29-én került sor a II. Felvidéki Magyar Szigetre, ezúttal a Dunaszerdahelyhez közeli Nádszeg település mellett lévő tábor területén. Az óriási sikerrel zárult rendezvényen mintegy 4 és fél ezer, nagyrészt felvidéki fiatal vett részt. Ebben az évben is fellépett a Beatrice, a P. Mobil és a Rómeó Vérzik zenekar, de ott volt a Csemadok néptánc együttese, s további tucatnyi felvidéki és magyarországi fellépő. A felvidéki HVIM-nek köszönhetően a közönség lovas-íjász bemutatóban is gyönyörködhetett, és több előadást is meghallgathatott történelmünkről, hagyományainkról.

Minden idők legnagyobb létszámú Trianon-ellenes fáklyás felvonulását tartotta 2005. június 4-én a HVIM. A sorrendben negyedik felvonuláson 8 ezer fősre becsült, az elszakított területeken élő testvéreink érdekében komoly erőt, a soviniszta megszállók számára pedig figyelmeztetést jelentő tömeg vett részt. A felvonuláshoz ebben az esztendőben a Jobbik Magyarországért Mozgalom is, mint társszervező csatlakozott, de a megmozdulást további féltucat szervezet támogatta.

2005. július 5-én a magyargyűlölő, neonáci szlovák szervezet, a Slovenska Pospolitost (Szlovák Testvériség) provokációs céllal szervezett nagygyűlést a felvidéki magyarság szellemi központjának számító Komárom északi részén. A Slovenska Pospolitost volt az a szervezet, amely június 4-én - román, szerb és orosz partnerszervezetekkel együtt - Trianont éltető egyenruhás felvonulást tartott Rozsnyó városában, s ennek során a szervezet vezetője leköpte a nemrégiben ismét felállított Kossuth-szobrot és az ott elhelyezett piros-fehér-zöld szalaggal díszített koszorúkat. Július 5-én a Hlinka-gárda egyenruhájára emlékeztető fekete uniformist viselő Slovenska Pospolitost mintegy 30-40, buszokkal a városba szállított híve jelent meg Észak-Komáromban a Matica Slovenska székháza előtt, s transzparenseiken és szónokaikon keresztül éles kirohanásokat intéztek a magyarság ellen. A soviniszta gyűlésnek azonban váratlanul vége szakadt, mivel mintegy 40-50 magyar ellentüntető - közöttük 20 HVIM tag - jelent meg, akik "vesszen Trianon", "ria-ria-Hungária" jelszavakat skandáltak. A magyar himnusz eléneklése után azonban a szlovák rohamrendőrség szétverte a magyar csoportot, s négy magyart őrizetbe vett. A HVIM székesfehérvári elnöke az összecsapásban gumibotok ütéseitől, a fején sérült meg. A Slovenska Pospolitost tagjai sietve elhagyták Komáromot, a buszukhoz a szlovák rohamrendőrség védelme alatt tudtak csak eljutni. Annak érdekében, hogy 2006-ban ne ismétlődhessen meg a provokáció, a HVIM felvidéki szervezete már néhány nappal később rendezvényt jelentett be a legtöbb magyarlakta felvidéki nagyvárosban.

2005. augusztus 3-10. rendezte meg a Mozgalom az V. Magyar Szigetet, amelyen a rendkívül mostoha időjárás, a monszun jellegű eső ellenére is sok ezren vettek részt. Mintegy száz, több helyen zajló program várta a résztvevőket, s mintegy harminc koncertre került sor. A már megszokott fellépők mellett nagy sikert aratott a Zorall, a Szilaj Dobcsoport, valamint a Halottak napjától virágvasárnapig című színdarabbal debütáló Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház is.

2005. szeptember 14. A HVIM elnökét, Toroczkai Lászlót és két társát a méhkeréki határátkelőhelynél feltartóztatta a román határőrség, s közölték, hogy kitiltották Romániából is.

2005. október 5-én a HVIM Pomázon segélykoncertet szervezett az udvarhelyszéki árvízkárosultak javára. Az óriási sikerrel zárult, telt házas koncerten a P. Mobil, a Beatrice, Waszlavik László, az Ismerős Arcok, a Romantikus Erőszak, a Dobogó Kő és a Szilaj Dobcsoport lépett fel. A Mozgalom gyűjtése eredményeképpen mintegy másfél millió forintot tudott átadni a székelyföldi árvízkárosultaknak.

2005 októberében a kárpátaljai HVIM kezdeményezésére a Mozgalom az egész országot megmozgató könyvgyűjtési akcióba kezdett, amelynek eredményeképpen több tízezer könyvet juttattak el a határon túli iskolák és könyvtárak számára.

Szabadkán 2005. október 15-én a Civil Mozgalom (CM) által a magyargyűlölet ellen szervezett békés tüntetéshez több szervezett mellett a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is csatlakozott. A Szabadkai Népszínház és a városháza közötti főtér szolgált helyszínéül a demonstrációnak, ahol a csekély számban összegyűltek között, kitűntek mozgalmunk „egyenpólót" viselt tagjai, transzparenseket és zászlókat tartva kezükben, akik délvidéki és csonkaországi tagszervezeteinkből érkeztek.

2005. október 22-én a délvidéki Péterrévén tartotta a HVIM az 56-os forradalomra emlékező szokásos rendezvénysorozatát, ahol a több száz megjelent fiatal előtt felolvasták a még mindig kitiltott Toroczkai László üzenetét, amelyben a Mozgalom elnöke jelezte, hogy az egy éves száműzetés leteltekor, október 27-én éjfél után egy perccel már Délvidéken lesz.

2005. november 1-én a délvidéki Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom megemlékezéseket szervezett az 1944-ben és '45-ben, az esztelen szerb terror áldozataivá váló több mint 40.000 magyar kivégzett emlékére.

bottom of page