top of page
A MOZGALOMRÓL - 2009

2009. 01. 06. Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke az év elejétől megkezdi kárpát-medencei tagtoborzó körútját, melynek első állomása január 6-án Torockón lesz. Előadásai során filmek, képek vetítésével is színesítve ismerteti a nemzeti ellenállás helyzetét, majd vázolja a jövő stratégiáját. Januárban és február elején Erdélyt, a Partiumot és a Bánság keleti részét járja körül.

2009. 01. 11. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) székelyföldi szervezeteinek meghívására 2009. január 7-10 között az elhallgatott erdélyi magyar irodalom bemutatása céljából Székelyföldön (Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Kézdivásárhely) tartott előadásokat ifj. Tompó László irodalomtörténész (Budapest).

2009. 02. 08. Orbán Balázs születésének 180. évfordulója tiszteletére a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Székelyudvarhelyi Tagszervezete, három helyszínen emlékezett meg.

2009. 02. 10. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom budapesti tagszervezete három ismert embert hívott meg: Budaházy Györgyöt január 8-ára, majd Sziva Balázst január 22-ére, végül Zagyva György Gyulát február 5-ére. A beszélgetésekre a Magyarok Házában került sor.

2009. 02. 26. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom székelyudvarhelyi szervezete 2009. február 23-án Csanády Györgyre emlékezett. Csanády György Székelyudvarhelyen született 1895. február 23-án, és az itteni Református Kollégiumban érettségizett 1913-ban. A Budapesti Kereskedelmi Akadémián szerzett oklevelet, de nem a szakmájából, hanem az irodalomból élt. Az első világháborúban katonaként megsebesült.

2009. 03. 01. Betiltották Toroczkai előadását Miskolcon - A HVIM alapítójának és jelenlegi tiszteletbeli elnökének január 6-a óta tartó, összesen 64 települést útba ejtő országjárása során januárban Toroczkai Erdélyt járta körbe. A toborzó körút hétfőn az észak-magyarországi régióban folytatódott, ahol a HVIM vezetői megdöbbenve tapasztalták, hogy nagyobb akadályokat gördítenek eléjük, mint a román hatóságok januárban.

2009. 03. 06. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom székelyudvarhelyi tagszervezete rovásírás tanfolyamot szervez. Bárki jelentkezhet aki legkevesebb 3. osztályos.

2009. 03. 06. Demszky után bukik az RMDSZ - A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, valamint Nagyvárad egészséges gondolkodású lakosságát mélyen fölháborította az a merényletsorozat, amelyet az RMDSZ már évek óta, közpénzekből folytat, amelyeknek következtében turulvérű Szent László nagykirályunk városát liberális, szabadkőműves eszmék fertőjévé züllessze.

2009. 03. 16. Sorozatos neoÁVÓ-s jogsértés, vegzálás. Budaházyt összeverték előállítása során. Toroczkait is elvitték a pribékek, amiért Budaházy kiszabadítására buzdított (ami nem lesz megtartva, hiszen kiengedték őket). Másokat is előállítottak mindenféle mondvacsinált indokokkal.

2009. 03. 23. A csíkszeredai, marosvásárhelyi, kézdivásárhelyi, székelyudvarhelyi és a Szatmárnémeti HVIM tagszervezetek megemlékeztek az 1848-49-es szabadságharcról.

2009. 03. 23. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom székelyudvarhelyi tagszervezete meghívására Szegedi Csanád nagy sikerű „Tavaszi Hadjáratot” tartott a Székely Fővárosban 2009 Március 13-án.

2009. 03. 23. A Magyar Polgári Párt I. Országos Tanácsára kapott meghívást a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, amelyre folyó év március 14-én, Gyergyószentmiklóson került sor, 14 órától a Salamon Ernő Líceum Sportcsarnokában. Mozgalmunk elfogadta a meghívást és Waum Péter, a HVIM székelyudvarhelyi elnöke mondta el Mozgalmunk köszöntőjét.

2009. 03. 26. Zagyva György Gyulát, a HVIM elnökét, a Szent Korona Rádió Hegylakók c. műsorának vezetőjét két évre kitiltották Szerbiából, miután át se engedték a gúnyhatáron. Zagyva a délvidéki HVIM tagtoborzó körút, és a Reményháza miatt utazott volna a Délvidéket bitorló Szerbiába.

2009. 03. 29. Újabb HVIM tagokat tiltottak ki a Délvidékről, akik a Remény Házához igyekeztek, szerencsére egy autónak sikerült átjutnia a gúnyhatáron, így tovább folyt az első ház építése.

2009. 03. 30. Szombaton tartotta meg a HVIM és a Jobbik kőszegi szervezete az immár hagyományosnak tekinthető megemlékezését a Szent Korona egykori őrzési helyénél Kőszegen.

2009. 03 31. A HVIM alapítójának január elején indult, 64 települést érintő országjáró körútja Orosházára, Bajára és Békéscsabára ért. A filmvetítéssel egybekötött toborzók 18 órakor kezdődtek.

2009. 03. 31. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom budapesti és ceglédi tagszervezete ruhagyűjtési akcióba kezdett a kárpátaljai rászorulók részére.

2009. 04. 22. Nemrégen sikeresen véget ért a HVIM marosvásárhelyi tagszervezete által megrendezett első és bárhogyan is fáj az oláh sovinisztáknak NEM UTOLSÓ rovásírás tanfolyam Marosvásárhelyen. Az első alkalommal még csak viszonylag szűk körben, csupán barátok, felnőtt ismerősök és gyermekeik számára rendezett tanfolyam, elhatározásunk szerint meg fog ismétlődni az idén, de ezúttal már szélesebb körben, a sajtóban is több helyütt meghirdetve. És minden évben két alkalommal megtartatik.

2009. 04. 24. Játékgyűjtésbe kezd a HVIM Pilisvörösvári Tagszervezete. Az adománygyűjtés április 25-től május 23-ig tart.

2009. 04. 26. 2009. április 24-én este, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) székelyudvarhelyi tagszervezete és a székelyudvarhelyi Magyar Polgári Párt (MPP) meghívására előadást tartott Morvai Krisztina, a Jobbik EU listavezetője és Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumának ügyvezetője. A rendezvényen mintegy hatvanan tették tiszteletüket. Az előadás végén vendégeink megkoszorúzták a Székelyföld fővárosában álló Turulmadarat.

2009. 04. 26. Már több mint 1750 aláírást gyűjtöttek össze a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom csíkszeredai tagjai annak érdekében, hogy a város hivatalos helységnévtábláin rovásírásos felirat is szerepeljen. Szőcs Csongor, a csíkszeredai tagszervezet elnöke szerint a gyűjtésnek a végére értek, ugyanis nem egészen 1800 aláírásra van szükségük ahhoz, hogy beadványukat a város önkormányzata elé terjeszthessék.

2009. 05. 28. Május 21-én a csíki vármegyés ifjak szemét szedést szerveztek. A színhely mely rászorult egy alapos takarításra a Suta-térsége volt. Annak ellenére, hogy az újságban is meg volt hirdetve csak két csíkszeredai fiatal segített, de kérdem én, hol voltak azok a városlakók, akik a válság ellenére, leszednek minden mérget az áruházak polcairól és azoknak csomagolását nyugodt szívvel a szélnek eresztik, hogy majd mikor a jövő nemzedék kisétál a természetbe madárének helyett, üvegcsörömpölést halljon, virág helyett tescos zacskót lásson!

2009. 06. 03. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom megkerülhetetlennek tartja az önakaratán kívül román állami fennhatóság alá került magyarság teljesítetlen jogainak követelését.
A diplomáciai félretájékoztatások ellenére a 89 éve Romániába szakadt magyarság helyzete mind a mai napig nincs megoldva.

2009. 06. 09. Idén is számos helyszínen emlékeztünk a trianoni békediktátum évfordulóján.

2009. 06. 13. Egy héttel el kellett halasztani a szokásos, minden évben megrendezésre kerülő, a trianoni igazságtalanság elleni tüntetésünket, mert a rendőrség „balhét” akart provokálni. Az eredeti időpont az EP-választás előestéjére esett, ezért a tiltakozó felvonulásunkat minduntalan betiltották a forgalom akadályoztatására hivatkozva, hátha mégis megtartjuk, és ezáltal tudják mutogatni az esti híradóban a verekedés képeit. A HVIM vezérkara okosan felmérve a helyzetet, egy héttel elhalasztotta a felvonulást, az eredeti időpontban és helyszínen csak Toroczkai László tartott egy rövid sajtótájékoztatót az ügyről.

A megtartott felvonuláson, egy évtizedes története során először volt a felszólalók között egy európai parlamenti képviselő a több ezres tömeg előtt.

2009. 07. 03. Felhívjuk a BRFK figyelmét arra, hogy a rendőrségnek a jelenlegi jogszabályok értelmében a Szabadság téren, ahol a közlekedést nem akadályozhatjuk, csak tudomásulvételi lehetősége van, semmiféle jogszabály nem ad neki lehetőséget a rendezvény feloszlatására.

2009. 07. 05. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom sepsiszentgyörgyi tagszervezete gyűjtést kezdeményezett a rászoruló nemzettestvéreink részére. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, rengeteg ruha, cipő, használati cikk gyűlt össze, amit szombaton (jún. 27-én) kivittünk Csernátonba.

2009. 07. 05. Mégiscsak engedélyezték Csíkszeredában a Budaházy Gyuri és a többi csonka-magyarországi politikai fogoly melletti szimpátiatüntetést. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom csíkszeredai tagszervezete által szervezett tüntetésre a városi önkormányzathoz beadott kérelmet Ráduly Róbert jóváhagyta. A rendőrség és a csendőrség illetékesei ugyan nem egyeztek bele, ám ennek ellenére a csíkszeredai polgármester kiállásának köszönhetően mégis megtarthatták a Magyar Köztársaság Nagykövetsége előtt tervezett tüntetésünket a székelyföldi vármegyések.

2009. 07. 12. A HVIM Sopron vármegyei tagszervezete rajzpályázatot hirdet, téma a Rongyos Gárda.
A műveket bármilyen technikával, A4-es lapra kell készíteni! Korosztályok: 0-10 éves, 10-20 éves, 20 év felett.

2009. 07. 17. A Reményadók CD akkora népszerűségnek örvend, hogy a vásárlói igényeket csak utánnyomással tudja kielégíteni a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Mostanra elkészült az újabb adag, így ismételten lehet rendelni 1920.- Ft-os áron a remenyadok@hvim.hu címen vagy megvásárolni a nagyobb nemzeti könyvesboltokban illetve nemzeti rockkoncerteken.

2009. 07. 24. A Kárpát-medencét átfogó, magyar nemzeti összefogás és politikai függetlenség szellemében bont zászlót 2009. július 25-én a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom első önálló erdélyi rendezvénye: a Székely Sziget.

2009. 07. 31. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom közleményében ad választ az Erdélyi Magyar Ifjak július 22-én kelt közleményére reagálva, amiben a szervezet elhatárolódott Budaházytól és a többi fogvatartott hazafitól Eckstein kedvéért.

2009. 08. 01. Augusztus 4-én délután a hivatalos megnyitóval kezdetét veszi a IX. Magyar Sziget.
Mindenkit sok szeretettel várunk már hétfő este is, az ingyenesen látogatható nulladik napon.

2009. augusztus 7-én tartotta előadását Dr. Bakay Kornél a Székelyek történelme - egy kicsit másképpen címmel. Az előadás a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom székelyudvarhelyi tagszervezetének szervezésében zajlott a Gondűző étterem borpincéjében (Szent Imre utca 18. szám). Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket a Gondűző étteremnek, hogy biztosította az előadásra a helységet.

2008. 08. 29. A szerb titkosszolgálat zaklatja a délvidéki HVIM-esek családtagjait is. Sz. Attila délvidéki tagunk barátnőjét feltehetően a szerb hivatalos szervek zaklatták augusztus 26-án.

2009. 09. 16. Mozgalmunk kézdivásárhelyi tagszervezete újabb gyűjtési akciót szervez a nehéz sorsú magyar családok megsegítése céljából.

2009. 10. 05. Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdiszéki szervezetének elnöke, szeptember elején ötödmagával Délvidékre, Torontáltordára látogatott. A székelyföldi vármegyések először jártak a jelenleg Szerbiához tartozó területen, és hazatérve úgy érezték, feltétlenül hangot kell adniuk keserű tapasztalataiknak, hátha az itt élő honfitársaik ráébrednek arra, miért fontos számunkra a közigazgatásban is a magyar nyelvet használni.

2009. 10. 06. Szentlélek, Szárazpatak ás Kiskászon rászoruló magyar családjait örvendeztették meg a vármegyések.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Kézdivásárhelyi Szervezete gyűjtést szervezett a rászoruló magyar családoknak. Szeptember 10-től kezdődött a gyűjtés, és igen szép számban érkeztek csomagok a kézdivásárhelyi Alsó Szikla vendéglőbe.

2009. 10. 10. Mozgalmunk Kézdivásárhelyi Szervezetének és Rácz Károly polgármesternek köszönhetően hétfőn kikerült a Székelyzászló az Önkormányzat oldalára.

2009. 10. 12. Az 1848-49-es szabadságharc leverése után az Aradon kivégzett tizenhárom honvédtisztre emlékeztünk a Kárpát-medence számos pontján. Az emlékhelyeknél főhajtás mellett koszorúkat helyeztünk el, verseket szavaltunk és felidéztünk a szomorú eseményeket.

2009. 10. 12. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom csíkszeredai szervezete ingyenes rovásoktatást tart Solti Imre cserkészvezető segítségével minden szerdán 19 órától a Szakszervezetek Művelődési Házának 28-as termében! A tanfolyamon való részvétel kortól és nemtől független.

2009. 10. 20. Ceglédi és pilisvörösvári szervezetünk vasárnap a pilisi Rózsatanyára látogatott, hol együtt fát ültettek és kettős keresztet állítottak.

2009. 10. 25. A Székely Nemzetgyűlés 161. évfordulójára emlékeztek Agyagfalván, amelyen meghívták a HVIM székelyudvarhelyi szervezetét is!

2009. 11. 17. A november 12-én megrendezett árverésre a Nemzeti Kávézóban került sor. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Szent Korona Rádió közös rendezvényének teljes bevétele, mintegy félmillió forint a politikai foglyok családjait segíti.

2009. 11. 23. Hiába próbálták megakadályozni, november 20-án megtartotta őszi előadását a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom somorjai tagszervezete, melynek témája a Szent Korona Tan volt, Varga Tibor előadásában.

2009. 11. 30. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Sopron Vármegyei tagszervezete felhívással fordul minden magyar jóérzésű, adakozni kívánó és tudó emberhez.

2009. 12. 02. December elsejét nagy magyarellenes provokációk előzték meg a Noua Dreapta nevű román soviniszta szervezet részéről, akiknek első célkitűzése az erdélyi magyarság felszámolása.
Annak ellenére, hogy a helyi civil és politikai pártok elhatárolódtak tőlük és engedélyt sem kaptak, mégis megjelent zászlókkal egy 80 fős csoport, akik ellenünk uszították a helyi románságot, és a már tőlük megszokott soviniszta viselkedést tanúsítottak.

2009. 12. 15. A hozzátartozók, a HVIM és a Jobbik Jogsegélyszolgálat egész napos programot szervez a politikai foglyokért Budapesten december 20-án.

2009. 12. 21. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom csíkszeredai tagszervezete által kezdeményezett és kivitelezett rovásírás oktatás tíz hete, vagyis október 14-én vette kezdetét. Az előadások nagy népszerűségnek örvendtek, hiszen minden hét szerdáján közel 40 résztvevő volt.

2009. 12. 30. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezete karácsony alkalmából, élelmiszer és ruhagyűjtést hirdetett. Kézdivásárhelyen és környékén sok nélkülöző magyar család lakik, akik napról napra élnek, akiknél a szegénység állandó vendég. Ezen családokra nem gondol senki, ha netán mégis, akkor csak a sajnálkozás marad, ami valljuk be nem sokat segít a szegény sorsúakon.

bottom of page