top of page

Lépj a Szent Korona őreinek nyomába – Újra Szent Korona Emléktúra


Mozgalmunk újra megszervezi az egyik legrégebb óta létező rendezvényünket, a Szent Korona Emléktúrát, mellyel a Szent Korona őrzőinek kívánunk emléket állítani. A 2005 óta minden évben megrendezett túrát még a koronavírus sem törhette meg, hiszen három vármegyés akkor is megemlékezett arról, hogy 1945-ben a Kőszegi-hegységben őrizték hazánk legfontosabb jelképét. A rendezvény a járvány óta zárt körben került megrendezésre, most azonban újra mindenkit várunk, aki a meseszép tájon akarja leróni tiszteletét.


Az ismételten nyilvános túra 2024.03.23-án kerül megrendezésre, 8:30-tól gyülekezünk a kőszegi Szent Korona Bunkernél. Kérünk mindenkit, hogy időben érkezzenek meg, hogy tudjuk magunkat tartani a pontos kilenc órás kezdéshez.


A túra Kőszegről, a Szent Korona bunkertől indul, ahol beszédet mond Kónya Dorka, Egy Vármegyés Lány. Az útvonal érinti többek között a Kálváriát, az osztrák gúnyhatárra néző Trianon-keresztet, a II. világháború végén épített Szálasi-bunkert és az Írottkőt, mely Dunántúl legmagasabb pontja, így messzire belátni az Ausztriához csatolt, őrvidéki területeket. Végül pedig a Szent Vid-hegyi kápolna érintésével a velemi Koronaőrző bunkernél ér véget az Emléktúra. A rendezvény végeztével a segíteni fogunk mindenkinek visszajutni az autójához. A program várhatóan késő délutánig fog tartani, így a tömegközlekedéssel érkezők is kényelmesen el tudják érni a hazafelé tartó buszokat vagy vonatokat.

Az esemény a Hadak  Útja Túrasorozat része!

A vármegyések kérnek mindenkit, hogy a Facebook eseménynél hívják meg az ismerőseiket, valamint aki teheti, ossza meg, hogy minél több emberhez eljusson a túra híre, részvétel esetén pedig az eseménynél jelezzék is szándékukat.

bottom of page