top of page

Trianon-ellenes figyelemfelkeltő akciók Felvidéken

Az egész magyarság megmozdult Trianon 100. évfordulója kapcsán. Olyan emberek is, akik pár éve még a “hagyjuk ezt a témát” táborát erősítették. Reméljük, nem csak pár fotó erejéig tartott ki a nemzettudatuk.

Természetesen mi, felvidéki vármegyések is készültünk. A járvány miatt nem saját rendezvényben gondolkodtunk, hanem alternatív megoldásokon. Időközben jött az enyhülés, szerencsére Felvidéken számtalan megmozdulás között lehetett így is választani.

Több száz kihelyezett plakáttal adtunk választ azon károgóknak, akik szerint a múltat nem kell bolygatni. Kénytelenek lesznek ők is a jövőben szembenézni azzal, hogy Trianon nem a múlt, hanem a velünk élő keserű jelen. Teljes szellemi és morális káosz uralkodhat azokban, akik a szlovák államot mentegetik, bagatellizálják az elmúlt száz év bűneit, miközben a törvények szerint a mai napig háborús bűnösök vagyunk Szlovákiában.

A fenti kérdések csupán a felszínt kapargatják, nem egy könyvet írtak már tele a csehszlovák elnyomás embertelenségeivel. Nem felejtünk!


Kihelyeztünk még egy jól látható üzenetet is a komáromi vasúti hídra: “voltunk, vagyunk, leszünk!”. Nem kívánunk elköltözni, asszimilálódni, eltűnni, csak azért, mert egyeseknek kényelmetlen a jelenlétünk. Ennek fényében készüljön mindenki a következő száz évre.


bottom of page