top of page

Tradicionális kultúrák, civilizációk – Új tematikus sorozatba kezd a Duo Gladii


Új tematikus sorozat indul a Duo Gladii hasábjain, amelynek keretében minden szám egy-egy tradicionális civilizációt, kultúrát, birodalmat állít a középpontba. A most megjelenő lapszám a sorozat bevezetőjeként a kultúrák és civilizációk általános kérdéseire koncentrál. Összezavarodott, mértéket vesztett világunkban a régi idők értékeinek tanulmányozására már csak azért is szükség van, hogy segítségükkel életünk és a világ folyásának józan mértéket szabhassunk.


A Duo Gladii tematikája az első évben az évkör különböző ünnepeihez, történelmi évfordulóihoz kötődött, a második évadban pedig inkább aktuális események szellemi vetületeire koncentráltunk. A harmadik évfolyamtól kezdődően olyan új tematikus sorozatot indítunk, amely egy-egy tradicionális civilizációt, kultúrát, birodalmat (Róma, germánok, keresztény Európa, sztyeppi népek stb.) állít középpontba.


A mostani, ezt felvezetni hivatott szám részben a tradicionális és modern kultúrák és civilizációk általános kérdéseire, konfliktusaira fókuszál. Kolonits László bevezető írása a kultúra és a civilizáció kifejezetten összetett fogalmainak felvázolására és a tradicionális, illetve modern civilizációk között feszülő antagonisztikus ellentétek körvonalazására tesz kísérletet. Barcsa-Turner Gábor az Egy harcos gondolataiban amerikanizálódás veszélyeit taglalja. Varázsló Macska a kiváló német kultúrfilozófus, Oswald Spengler a kultúrák keletkezéséről szóló, töredékekben megmaradt írásaiból szemezget, amihez jól kapcsolódik László András történetiségről szóló írása. Gazella a Pro Christo blog szerzője nő civilizációs szerepét mutatja be. Specifikus kultúrkörnek szentelt írásként jelen számban folytatódik Kónyi-Kiss Botondnak a magyarság hun-hagyományával foglalkozó cikksorozata.


Több írás foglalkozik a civilizációk együttélésével, és a közöttük kialakuló konfliktusokkal. D. Fekete Balázs számos érdekességet oszt meg a keresztények és muszlimok viszonyáról a keresztesek Jeruzsálemi Királyságában. A lapszám hasábjain közöljük Yuossef Hindi írásának második részét Baranyi Tibor Imre fordításában, amely jórészt a nyugati és az orthodox civilizáció konfrontációját vizsgálja.


A többi cikkben szó esik a háború realitásáról, a legendás Ungern-Sternberg báróról, Dária Dugina egyik munkájáról, közzé tesszük Andrew Torba egyik írásának fordítását, olvashatunk egy sok szempontból meglepő idézet-válogatást híres evolucionista tudósoktól, és közlünk egy interjút Adámy Istvánnal, a magyarországi karate egyik atyjával. A HVIM tevékenységével közvetlenül foglalkozó részben szerepel a mozgalom két közleménye, a 2022. augusztus-szeptemberi programokról készített rövid beszámoló és a 2023. évei provizórikus programterv. A szellemi ajánlóban most minden eddiginél nagyobb számban teszünk közzé írásokat. Ezek témája, szerzője alább, a részletes tartalomjegyzékben olvasható.


A folyóirat előfizethető a Duo Gladii honlapján. A régebbi számok közül már egyre kevesebb kapható. Ezeket >>itt<< rendelheti meg. A megrendelés során választhat a bankkártyás vagy a banki átutalással történő fizetés között. Lapunk újságárusoknál nem kapható, és korlátozott példányszámban kerül kiadásra! Az aktuális szám megjelenése január végén várható. A lapszámokat a megjelenést követően a lehető legrövidebb időn belül postázzuk a megrendelőknek.

A II. évfolyam 6. szám tartalma:

 • Kolonits László: Az ideák világának tükröződése a társadalomban. Kultúra és/vagy civilizáció?

 • Barcsa-Turner Gábor: Néhány gondolat az amerikanizálódásról

 • Kónyi-Kiss Botond: A magyarság hun hagyományának célkeresztbe kerülése. Az új magyar nemesség felé 2.

 • Youssef Hindi: Eszkatológiai háború: Oroszország és a Nyugat II.

 • Oswald Spengler: Egyetemes kultúrakeletkezés (részletek) /ford.: Varázsló Macska/

 • D. Fekete Balázs: Keresztények és muszlimok a Jeruzsálemi Királyságban

 • László András: Néhány megjegyzés a történetiségről és annak kimeneteléről államok és személyek vonatkozásában

 • Idézetek híres evolucionista tudósoktól. Rövid kommentárokkal /vál.: Zólyomi Gusztáv, komment.: Virág László/

 • Varga Szilárd: Megalkuvás nélkül – gondolatok Ungern-Sternberg báróról

 • Interjú Hanshi Adámy Istvánnal a magyarországi karate 50 évéről

 • Pavel Kiszeljov: Gondolatok Dária Platonova “A határ metafizikája” című munkájáról /ford.: Kelemen Gábor/

 • Bíró Levente György: Háború – realitás vs. irrealitás

 • Andrew Torba: A férfiak férfiak. A nők nők. A Sátán pedig Sátán /ford.: Brunner Balázs/

 • Gazella: Civilizációnk fenntartója, a háztartásbeli nő

 • HVIM: Ungváry ÁVH-s szemüvegen keresztül alkotott Mindszenty képéről – Közlemény

 • HVIM: Nem, nem és nem vettünk részt semmilyen etnikai konfliktus szításában – Közlemény

 • Vármegyés krónika. 2022. augusztus – szeptember /összeáll.: Molnár Máté/

 • Vármegyés kalendárium. 2023. évi programok /összeáll.: Molnár Máté/

 • Szellemi ajánló: Programajánló /Barcsa-Turner Gábor/ Zene – van Beethoven, Ludwig: Sonata Op.27.no.2. „Mondschein” /Petró Csaba/ Zene – Schumann, Robert: Frauenliebe und Leben, Op.42. /Petró Csaba/ Könyv – Mindszenty Pehm József: Az édesanya /Brunner Balázsné/ Könyv – Puskely Mária: Az Árpád-ház Szentjei /Kónya Dorka/ Könyv – Balassa Imre: A magyar királytragédia /Brunner Balázs/ Film – Petersen, Wolfgang: Trója /Kónya Dorka/ Film – Jankovics Marcell – Csákovics Lajos: Toldi – A mozifilm /Éliás Tamás/ Film – Fekete Ibolya: Chico /Barcsa-Turner Gábor/

Commentaires


bottom of page