top of page

„Ne vigyenek magyarokat a háborúba!” – a HVIM akciója az ukrán nagykövetség előtt


Bár a Trianon Felvonulás idei útvonala a fizikai korlátok miatt nem érintette az ukrán nagykövetséget, a HVIM tagjai kiálltak a soviniszta támadásoknak folyamatosan kitett, a frontra golyófogóként hurcolt kárpátaljai magyarokért is.


Mozgalmunk tagjai az idei Trianon Felvonulást követően (melyről hamarosan részletesen beszámolunk), többekkel összefogva egy molinót húztak ki az ukrán nagykövetség előtt a június 4-ére virradó éjszaka, amelyen a

„Ne vigyenek magyarokat a háborúba!”

felirat volt olvasható.

A tavalyi Trianon Felvonulás központi eleme a kárpátaljai magyarokkal szembeni jogtiprások ellen való kiállás volt. Habár az idei menet nem vonult az ukrán nagykövetség elé, de az elmúlt év során tovább folytatódtak a magyarellenes, soviniszta atrocitások, amelyek ellen ezúttal is kötelességének érezte felemelni a hangját a HVIM. Mellettünk állt a figyelemfelhívó akcióban László Attila, a MÖM vezetője és Vári-Kovács Péter színművész is.


Leszögezzük: “Nem hagyhatjuk, hogy magyar katonák essenek áldozatul azért a nemzetért, amely folyamatosan megalázza a helyi magyar kisebbséget identitásuk, származásuk és anyanyelvük miatt!


Emlékeztetnünk kell arra is, hogy 1991-ben Ukrajnában tartottak egy népszavazást, mellyel az ország kivált a Szovjetunióból és megszerezte függetlenségét. Ezen népszavazásra alapozza Ukrajna területi integritásának alapjait. Azt viszont nem felejthetjük el, hogy ugyanezen szavazás során a kárpátaljai ruszinok és magyarok kimagasló többséggel autonómiát szavaztak meg a régiónak, melynek megvalósítására azóta sem került sor.


Követeljük, hogy érvényesítsék az 1991-es népszavazást! Szabad döntést és önrendelkezést Kárpátaljának!


Ne az ukránok döntsék el, hogy a magyarok miért adják az életüket! Hagyják békén a kárpátaljai magyarokat, vívja meg Ukrajna a saját háborúját!”


bottom of page