top of page

Mihály arkangyal lángoló kardja mutatja az utat – Készül a szeptemberi Duo Gladii


Szeptember hónapot hagyományosan Szent Mihály havának is nevezzük, mivel a katolikus naptár szerint e hónap 29-én üljük az arkangyalok leghatalmasabbja, Szent Mihály ünnepét. Mihály arkangyal a mennyei seregek vezére, minden Isten elleni lázadás eltiprója, az Ecclesia Militans, a harcos egyház szimbóluma és a spirituális harcos archetípusa, így köreinkben is kiemelt tisztelet illeti. A szellemi ellenállás havilapjának jelen számával Szent Mihály arkangyal szellemiségének felélesztéséhez kívánunk hozzájárulni.


A Duo Gladii főszerkesztője, Kolonits László jelen tanulmányában a Mihály arkangyallal kapcsolatos legfontosabb ismeretek összefoglalására törekszik, elsősorban a katolikus, az ortodox és az iszlám hagyományokra és az apokrif iratokra támaszkodva. Barcsa-Turner Gábor, a HVIM társelnöke nagyon fontos, tisztázó erejű esszét szentelt egy komoly félreértésekkel övezett témának, a Tradíció és a vallások viszonylatrendszerének.


E szám hasábjain közöljük Kónyi-Kiss Botond, a HVIM alelnöke emlékbeszédét, mely 2020. augusztus 20-án hangzott el, két kiváló vármegyés bajtársunk – Kónyi-Kiss Domonkos és Simon Péter – halálának 10. évfordulója alkalmából. Ezt követően adjuk közre Simon Péter Te világ! című költeményét. Brunner Balázs kiváló írásában a keresztényi harc lényegének körvonalazására tesz kísérletet.


Varázsló Macska fordításában Sturdza herceg, Románia akkori dániai nagykövete tolmácsolásában olvashatunk a Mihály Arkangyal Légió vezetője, Corneliu Zelea Codreanu kivégzésének botrányos részleteiről.


A Deus Vult! rovat első írásában Aradi László atya Szent László napi – a modern, lunarizálódott kereszténységben már alig-alig fellelhető harcos hangot megütő – prédikációjának leiratát közöljük. A második írás szerzője a lapunkban első ízben publikáló Östör Dániel atya, aki a világban dúló szellemi küzdelemről értekezik. D. Fekete Balázs a katolikus angyaltan főbb megállapításait összegzi tanulmányában.


A Corona Borealis rovat keretében most három olyan kiemelkedő szerző – Nae Ionescu, Mircea Eliade és Vasile Lovinescu – rövidebb írásait közöljük Tárkányi Beatrix fordításában, akik fontos szerepet játszottak koruk szellemi pezsgésében, és kapcsolatban álltak a Mihály Arkangyal Légióval.


Az Egyetemi Ellenállás rovatban Molnár Máté karoling reneszánsszal foglalkozó háromrészes írásának befejező részével jelentkezünk.


A Vármegyés Krónika rendhagyó módon teret biztosít egy ifjú táborozó írásának, aki az idén júliusban megrendezett Vármegyés Ifjúsági Tábor során szerzett élményeit igyekezett összegezni néhány oldalban. Természetesen az elmúlt hónapok eseményeinek összefoglalója sem marad el.


A Szellemi ajánlóban Petró Csaba egy keresztény himnusz meglepően jól sikerült kortárs feldolgozására hívja fel olvasóink figyelmét. Csepreghy Márk az inkvizíció szerepét modernista elfogultságoktól mentesen bemutató könyvet, míg Magyar Sándor a liberalizmus egyházi szemszögből bíráló kötetet ajánl. Kónya Dorka filmajánlója egy Bécs ostromát bemutató filmmel foglalkozik.


Kérjük, a duogladii@hvim.hu e-mail címre küldött levelében jelezze, amennyiben szeretne hozzájutni a folyóiratunkhoz! A felvidéki érdeklődők a hvim.somorja@gmail.com e-mail címre írjanak! Lapunk újságárusoknál nem kapható, és korlátozott példányszámban kerül kiadásra! A szeptemberi szám megjelenése szeptember közepe környékén várható. A lapszámokat a megjelenést követően a lehető legrövidebb időn belül postázzuk a támogatóinknak.


bottom of page