top of page

Miért harcoljunk a Metaverzum ellen? – Válaszok a február-márciusi Duo Gladiiban


Mint korábban is jeleztük, a Duo Gladii 2022. évi számaiban valamelyest elvontabb témák kerülnek terítékre. A február-márciusi számban a Metaverzum terjeszkedése okán a virtuális valóság diabolikus világának kérdéskörét helyeztük középpontba, mely szemünk előtt válik a hagyományellenes erők egyértelműen leghatékonyabb fegyverévé. A téma fontosságának is köszönhető, hogy a végeredmény az eddigi legvaskosabb lapszámunk lesz/lett.


A virtuális valóság (VR) kérdéskörét sokféle nézőpontból górcső alá vettük. Kolonits László a mitologikus történelemszemlélet jegyében, a technikai fejlődés diabolikus tendenciáinak részeként közelít a kérdéshez. Barcsa-Turner Gábor a modern világ formálódó diktatúrájának elemeként értekezik az okostechnikáról. Molnár Máté a pedagógia, míg Cserép Csongor a pszichológia szempontrendszerét követi elemzésekor. A fenti tanulmányokat kiválóan egészíti ki a Rod Dreher írásaiból valógató szemelvénygyűjtemény, illetve a Brunner Balázs által készített idézet-válogatás az emberek jövőbeni chippelésével foglalkozó cikkekből. A témához kapcsolódnak még – és jól árnyalják azt – Brunner Balázs, Molnár Máté, Németh Lehel, Kónya Dorka és Csaba Enikő Ágnes könyv- és filmajánlói.


D. Fekete Balázs ókori énekmondókról, eposzokról és hérósokról szóló tanulmánya remek átkötés a történeti témák felé. Csarnai Márk “Südwind” hadműveletről szóló írása a II. világháború hadtörténetének újabb fejezetébe avatja be olvasóinkat, ahogy Magyar Sándor ajánlója is, mely a magyar hadtörténelem legjobb vadászrepülőire kívánja ráirányítani figyelmünket. Incze Béla esszéje már inkább az emlékezetpolitika kérdéskörébe sorolható, és a Becsület Napja ünnepségsorozat történetét eleveníti fel.


Bangha Béla húsvéti írása a közelgő választásokhoz kapcsolódó következő számunkat hivatott előkészíteni. Dexter tanulmánya – mely az április-májusi számban folytatódik – érdekfeszítő összefoglalását adja annak, hogy vélekedik a(z elfogult) modern tudomány a jobb- és baloldaliság kérdésköréről. Varázsló Macska aktuális fordításában a tradicionális gondolkodás egyik legnagyobb alakja, Martin Lings egy szövegét tárja olvasóink elé. Petró Csaba legújabb ajánlójában Az utolsó szamuráj filmzenéjéről értekezik. A lapszám egyik legunikálisabb írása Kónyi-Kiss Botond keze munkáját dicséri, aki némi irónia bevetésével megkísérelte összeállítani a magyar társadalom oltási karaktertérképét. Az esszé garantáltan hatással lesz a témában gondolkodni még képes olvasókra.


A folyóirat előfizethető a Duo Gladii honlapján >>katt<<. A régebbi számok közül is több kapható még, amiket >>itt<< rendelhet meg. A megrendelés során választhat a bankkártyás vagy a banki átutalással történő fizetés között. Lapunk újságárusoknál nem kapható, és korlátozott példányszámban kerül kiadásra! A február-márciusi szám megjelenése február közepe után várható. A lapszámokat a megjelenést követően a lehető legrövidebb időn belül postázzuk a magrendelőknek.


bottom of page