top of page

Karácsonykor is Duo Gladii


Folyóiratunk első lapszámának megjelenése óta immáron eltelt egy év. Az új, karácsonyi számmal kezdődő évfolyamhoz kötődően több újdonság is bevezetésre kerül. A változásokról néhány részletet most el is árulunk olvasóinknak…


Bárminemű változás, példának okáért egy új év kezdete gyakran sarkallja számvetésre a gondolkodó embert. A Főszerkesztői gondolatokban meg is történik a HVIM folyóirata első évfolyamának szubjektív szempotú mérlegre helyezése. A számvetés egyszersmind egy új korszak kezdete is életünkben, mivel az új évfolyammal kezdődően lapunk kéthavi rendszerességgel jelenik meg, ami a tartalom némi bővülését is magával hozza.


Kolonits László Mithras-misztériumokról szóló írása, inkább e specifikus vallás történeti és régészeti kérdéseire koncentrál, egy később megjelenő folytatása viszont elsősorban esszenciális kérdésekre tér majd ki. Barcsa-Turner Gábor jelen írásában mondhatni megkezdte az alapok lerakását a posztmodern kori lázadás metafizikájának kidolgozásához. Az Orientációk rovatban Kónyi-Kiss Botondtól most a „Szemben az árral – magyarként és katolikusként helytállni az új világrenddel szemben” címet viselő konferencián elhangzott megvilágosító erejű előadásának kikristályosított változatát olvashatják. Brunner Balázs a jó ügy Mindenható általi támogatásáról, az isteni gondviselésről elmélkedik.


Varázsló Macska ismét egy Jünger-szöveggel jelentkezett, mely a keleti frontra kalauzol el minket, 1942. december végére. Szintén a II. világháborúhoz, annak befejezéséhez kötődik Márton Áron lapunk hasábjain közölt beszéde. A Deus vult! rovatban kaptak helyet Molnár Máté karácsonyi töprengései is, melyek vélhetően enyhítik a háborúhoz kötődő fentebbi írásokból adódó feszültséget.


D. Fekete Balázs írásával, melyben a Megváltó születésének időszakáról és körülményeiről olvashatunk, visszaugrunk a történelemben vagy 2000 évet. Csarnai Márk cikke megint a keleti frontra, és az 1942-es évbe visz minket: némi ízelítőt kapunk a honvédek doni karácsonyából. Turbucz Péter írásának első része a Budapest környéki harcokat körvonalazza. Mircea Eliade 86 évvel ezelőtt született rövidke esszéje a korabeli közbeszéd maitól alig különböző állapotáról ad kiváló kórképet.


A lap vége felé leközöljük a HVIM által a Facebook metaverzuma kapcsán kiadott közleményt. Molnár Máté összeállításában olvashatnak rövid beszámolókat a Vármegye 2021. október-novemberi programjairól, illetve a 2022. évi tervekről.


A Szellemi ajánlóban Petró Csaba egy különleges hangszerre hívja fel figyelmünket. Éliás Tamás a Vágtázó Csodaszarvas egyik albumát ajánlja. Magyar Sándor egy szentéletű francia plébános, Vianney Szent János életrajzát mutatja be. Barcsa-Turner Gábor ajánlója igazából nem is ajánló, egy kifordult szellemiségű, de több szempontból tanulságos mű rövid elemzését adja. Csaba Enikő Ágnes Zeffirelli filmklasszikusának megtekintésére hívja azokat, akik még nem látták, de azokat is, akik igen. A Kónya Dorka által bemutatott dél-koreai filmsorozatot csak az erősebb idegzetű olvasóinknak ajánljuk, de azoknak mindenképp!


Kérjük, a duogladii@hvim.hu e-mail címre küldött levelében jelezze, amennyiben szeretne hozzájutni a folyóiratunkhoz! A felvidéki érdeklődők a hvim.somorja@gmail.com e-mail címre írjanak! Lapunk újságárusoknál nem kapható, és korlátozott példányszámban kerül kiadásra! A december-januári szám megjelenése december közepe után várható. A lapszámokat a megjelenést követően a lehető legrövidebb időn belül postázzuk a támogatóinknak.


A 2021. december – 2022. januári lapszám tartalma:

  • Kolonits László: Egy év mérlegen

  • Kolonits László: Deus Sol Invictus Mithras

  • Barcsa-Turner Gábor: Lázadj és radikalizálódj! A modern világgal szembeni harc problémája

  • Kónyi-Kiss Botond: Szemben az árral

  • Brunner Balázs: Gondolatok az isteni gondviselésről

  • Ernst Jünger: Három naplóbejegyzés 1942 decemberéből (Ford.: Varázsló Macska)

  • Márton Áron: Új év küszöbén

  • Molnár Máté: Tűnődések karácsony előtt

  • D. Fekete Balázs: Betlehem misztériuma

  • Csarnai Márk: Akiket a kötelességteljesítés messze sodort a szeretteiktől. Honvéd karácsony a Donnál

  • Turbucz Péter: A Budapest előterében vívott harcokról a Magyar Távirati Iroda dokumentumaiban I. Egy hadászati eseménysor sajtó- és társadalomtörténeti háttere

  • Mircea Eliade: „Az intellektuálisok fasiszták” (Ford.: Tárkányi Beatrix)

  • HVIM: Közös, emberi érdekünk a Facebook Metaverzumával való szembeszállás (közlemény)

  • Vármegyés krónika. 2021. október – november (Összeáll.: Molnár Máté)

  • Vármegyés kalendárium. 2022. évi programok (Összeáll.: Molnár Máté)

  • Szellemi ajánló: Kalimba (Mbira) – Karácsonyi énekek (Petró Csaba) Vágtázó Csodaszarvas: Örömtüzek a világ tetején (Éliás Tamás) Trochu, Francis: Az Ars-i plébános. Vianney Szent János élete (Magyar Sándor) Tolokonnikova, Nadya: Lázadj! A Pussy Riot útmutatója aktivistáknak (Barcsa-Turner Gábor) Zeffirelli, Franco: A názáreti Jézus – 1. felvonás (Csaba Enikő Ágnes) Hwang, Dong-hyuk: Squid Game (Kónya Dorka)

bottom of page