top of page

Ismét megidézzük a 100 hős honvédő szellemét a Szamárhegyen – 100 Katona Emlék- és Teljesítménytúra


1945 március 21.: 100-150 hős katona védte hazáját a vörös túlerővel szemben. Fogcsikorgatva, végsőkig elcsigázva álltak ellen a reménytelen küzdelemben, de kitartottak. Kitartottak annak ellenére, hogy nem várt rájuk semmi más, csak a hősi halál. Hőstetteikre emlékezünk március 25-én Esztergom mellett, a Búbánatvölgyben.


Idén is megrendezésre kerül a tavaly útjára indított 100 Katona Emlék- és Teljesítménytúra. Az akkori résztvevők beszámolói alapján hősi halottaink méltó megidézése történt 2022 márciusában.


“Tisztelt Szervezők! Köszönjük a szervezést! Gratulálunk a résztvevőknek! Elismerés a lebonyolításáért! Köszönet a pontőröknek a (kürtszót is)!

Ui.: A Hamvaskői út előtti szurdok HAB VOLT A TORTÁN!”

“Maximális elismerésem a rendezőség minden tagjának, az első alkalommal megrendezett túrájuk minőségi útvonalához és magas színvonalú lebonyolításához.

Szimpatikus volt a pontőrök lelkes hozzáállása, határtalan kedvessége, és kitartása.

Nagyon tetszett a Pilismarót előtti kanyonos erdőrész, remek ötlet volt bevinni oda az útvonalat.

Nagy múltú turista egyesületeket megszégyenítő ellátásban, szervezésben volt részünk!

Magasra tették a lécet, nehéz lesz túlszárnyalni az idei rendezést!

Magam és túratársaim nevében köszönöm ezt a csodálatos élményt!”

Ilyen és ehhez hasonló méltató üzeneteket kaptunk az első rendezés után.


Idén is a HVIM és a Farkasok, mint főszervező és olyan nemzeti szervezetek Komárom-Esztergom vármegyei képviseleteinek közös összefogásaként válhat valóra az emléktúra, mint a Betyársereg, Tábori betyárok, MÖM és a Mi Hazánk. Gúnyhatáron átívelő esemény is egyben, hiszen Párkányból jelen lesznek második világháborús hagyományőrző fiatalok, akik a szamárhegyi emlékhelyen korabeli ruhákban várják a túrázókat és a mécsest gyújtó megemlékezőket.


Helyszín: Esztergom, Búbánavölgy, Fárikúti út, parkoló Időpont: 2023. 03. 25.


Továbbra is két távon lehet nevezni:

  • 45 km indítás: 7:00-9:00, szintidő: 12 óra

  • 8 km vezetett túra: 9:30, körülbelül 4 órás séta helytörténeti előadással

Helyszíni nevezés is lehetséges, de az előnevezés erősen ajánlott, amit meg lehet tenni a 100katona@gmail.com-ra küldött levéllel, illetve a tturak.hu-n, az eseménynél a gyorslinken, ahol egyébként a túra gps track-je is letölthető.


Kövesd a túra Facebook eseményét is!

Díjazás: oklevél és kitűző.


Ellátmány bőségesen lesz a pontokon, a célban pedig meleg étellel várnak a szervezők minden beérkezőt nevezési távtól függetlenül.


Lépjünk együtt a hősök nyomába!


bottom of page