top of page

Hogyan emlékeztek meg a vármegyések ’56-ról?

A Pesti Srácok és az utcai harcok hangulatának megidézésén túl részt vettünk a Mi Hazánk és a Légió Hungária megemlékezésén is. Emléktúrát teljesítettünk és Felvidéken iskolákba vittük el ’56 igazi szellemiségét. Közben egy jó hangulatú összetartást is összehoztunk… A Vármegyések Testvérisége 1956 emléke kapcsán is sokszínű. Minden tagunk, tagszervezetünk a maga módján állított emléket az 1956-os szabadságharcnak. A címben feltett kérdésre a válasz: sokféleképpen.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom 1956. október 23-áról számos módon emlékezett meg. Ezeket gyűjtöttük csokorba képekkel, videókkal bemutatva


Corvin-közben a Mi Hazánkkal


Kónyi-Kiss Botond, a HVIM országos alelnöke a Pesti Srácok állhatatos példaadásából erőt merítve a kishitűség ellen beszélt a Mi Hazánk pódiumán: “Mi vagyunk a 2006-os új politikai generáció. Higgyük el, hogy képesek vagyunk új korszakot teremteni hazánkban. Mi vagyunk hivatottak arra, hogy a kommunisták utódait kiűzzük a közéletből, hogy a múlt tiszteletét helyreállítsuk, hogy a szélsőséges liberalizmust, a homoszexuális propagandát, a genderőrületet, a magzatgyilkosságokat és az erőszakos ateista materializmust megállítsuk!” 2:40-től látható Kónyi-Kiss beszéde:


A Légió Hungáriával együtt


Néhány fős delegációval vettünk részt a Légió Hungária felvonulásán, ami a magyarországi hazafias, szélsőjobboldali szervezeteinek egyfajta seregszemléje is volt.  A fegyelmezett, rendezett sorokban 300-350 harcos menetelt együtt. Üdítő látvány volt ez a liberális rongyokba öltözött Budapesten. Külön érdekessége volt a rendezvénynek a nemzetközi jellege, például egy orosz hazafi felszólaló is volt, akivel ITT olvasható egy exkluzív interjú.

Egyébiránt a Légió Hungária meglátogatta az Auróra nevű helyet is a rendezvény előtt, aminek során egy szivárványos zászló lángra kapott és lett is belőle médiahisztéria.


’56-os hagyományőrzés és belső összetartás


A festői szépségű Bakonyban, Gúttamásiban, a HVIM központjában lángra lobbantottuk a forradalom és szabadságharc tüzét. A Barcsa-Turner Gábor (HVIM elnök) által szervezett programsorozat már 22-én este kezdetét vette egy Mi Magunk Vlog adás felvételével. Aztán másnap közös tereprendezés, főzés vette a kezdetét. Jelen voltak a nyári ifjúsági táborból is néhányan, így ez számukra egy találkozó is volt…

Délután mindenféle modern és hagyományőrző fegyverrel való lövöldözés és hadakozás vette kezdetét: kommunistákat ábrázoló képek leküzdésével kezdtük a Pesti Srácok szellemének megidézését és az ’56-os utcai harcok felelevenítését. Sötétedéskor mindenki elsajátíthatta a molotov-koktél készítés módszerét egy kiselőadás keretében, ami ezen gerilla-fegyver ’56-os alkalmazásáról szólt. A tűzvédelmi, balesetvédelmi figyelmeztetések és óvintézkedések után ki lehetett próbálni a “koktélozást”. Sor került a vörös pestist jelentő, kommunista ideológiát tartalmazó könyvek égetésére. Tűzbe került a kommunista kiáltvány, Lenin és Marx munkássága is, mintegy tisztító rítusként, “vesszen minden maradéka” jelszóval. Jelképesen egy vörös zászlót is elégettünk (az előzetesen beharangozottokkal ellentétben LMBTQP-s és EU-s zászlót nem égettünk, mert nem akartunk ezekre pénzt áldozni…)

A nyilvános rendezvény után folytatódott a vármegyések zárt összetartása taggyűléssel, nótázással, beszélgetésekkel.


Mindszenty József Emléktúra a Cserhátban


Mozgalmunk két tagja, az áldozatvállalást választotta az október 23.-i megemlékezés formájának. Egy 40 km-es emléktúra teljesítésével tisztelegtek Mindszenty József bíboros és hercegprímás, és a többi 56-os hős áldozathozatala előtt. A rögös úton vezető 40 km-t gyönyörű időben teljesítették, 11 óra alatt.„Mindszenty József bíboros 1956 október 30-i felsőpetényi őrizetből történő kiszabadításának évfordulója alkalmából 2019. október 23-án teljesítmény és emléktúra került megrendezésre. Mindszenty József bíboros 1955. november 1-jétől Felsőpetényben volt házi őrizetben. A forradalom idején kiszabadítása,érseki tisztének helyreállítása általánosan elterjedt követelés volt. A szabadságharc bukása után a bíboros kiszabadításában résztvevőkre súlyos megtorlás várt.

A túra során Felsőpetényben a Római Katolikus Templom Mindszenty oltáránál több alkalommal tartottak rövid megemlékezéseket. A túrából befolyt összeget a szervezők határon túli fiatalok jövő nyári magyarországi programjainak megvalósítására fordítják.

A túra fővédnöke: dr. Marton Zsolt Váci Megyéspüspök

Az emléktúra jelmondata: "De victus Vincit" Legyőzve győz!

Útvonal: Kosd-Naszály-Ősagárd-Felsőpetény-Alsópetény-Keszeg-Kosd

Táv: 40,4 km

Szintemelkedés: 1043 m


Felvidéken iskolákba is elvittük ’56 szellemét


Informatív, 1956 történelmi hátterét igaz szellemiségben bemutató vándorkiállítást szerveztünk több felvidéki iskolába. A tablókon tematikusan szerepel az adott kor bemutatása.


bottom of page