top of page

Flashmob: El a kezekkel José Antoniotól! / ¡José Antonio no se toca!

A spanyol baloldali kormányzat temetők és sírok ellen indított támadást, a baloldali emlékezetpolitika már a temetőkben sem hagy békét a politikai ellenfeleinek. José Antonio Primo de Riverának, a falangizmus alapítójának sírja is ennek eshet most áldozatul. Ezért hív a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egy flashmobra a spanyol nagykövetség elé Budapestre 18 órára.


Pedro Sanchez spanyol szélsőbaloldali miniszterelnök 2018-ban foglalta el a hivatalát, és azóta következetesen harcol a Spanyol királyság és a spanyol nemzet hagyományai ellen. Ebbe illeszkedik a baljós csengésű „demokratikus emlékezet”-ként hivatkozott törvény is, melynek értelmében Spanyolország nagyjait kihantolják, hogy ne illethesse őket olyan kultusz, ami egyébként ezeknek a személyeknek kijárna.


2023. április 24-én hétfőn a spanyol hatóságok az 1936-ban kivégzett, José Antonio Primo de Riverát jobboldali politikust és a Falange alapítóját exhumálják, földi maradványait az Elesettek Völgyéből eltávolítják, majd elmondásuk szerint egy diszkrét helyszínen újratemetik. Ezt nem részletezték, a kommunizmus óta tudjuk, hogy ez jeltelen sírt, kegyeletsértést is jelenthet akár.

José Antonio Primo de Rivera


Az exhumálás ellen a helyileg illetékes katolikus egyházi vezetés is szót emelt, hiszen a katolikus temető esetén az állam egyoldalúan nem dönthet az újratemetésről pusztán politikai alapon. A sír jelenleg Madrid mellett, az Elesettek Völgyében található, ahol a spanyol polgárháború halottai nyugszanak - érdekesség, hogy mind jobb- mind baloldali harcosokat is temettek el itt – maga Franco tábornok sírja is itt volt, míg 2019-ben az ő földi maradványait is politikai döntés alapján elvitték.


Az ilyen újratemetések az egyházi joggal sincsenek összhangban, az illetékes katolikus egyházi méltóságok sérelmezték, hogy a kormányzat a vallásgyakorláshoz való jogot is megsértik, hiszen a fegyveres erők tagjai mintegy megszállásszerűen tartózkodtak az Elesettek völgyében, megtiltva a misézést, lehetetlenné téve a hitéletet.

Elesettek Völgye


Mindez baloldali nyomásra történik, a jelenlegi kormányzat célja, hogy a XX. századi jobboldali rendszer egykori vezetőinek az emlékét is eltörölje.


Európa több pontján, így Magyarországon is felemeljük a szavunkat a baloldali elnyomás és az eltörlés kultúrája ellen!

„Spanyolok: ˝José Antonio meghalt” – írják az újságok. A Falange kijelenti, hogy José Antonio él. Mi tehát az élet, s mi a halál? Az élet halhatatlanság… A mag nem vész el, hanem napról napra megújul, új erővel és frissességgel. Ez az élet, ma, José Antonio.” (Francisco Franco)

A HVIM flashmobbal tiltakozik a spanyol kormány, a spanyol hatóságok barbár gyakorlata ellen.

A vármegyések ezért mindenkit, akit ez felháborít, ma 18 órára a spanyol nagykövetséghez hív, hogy mutassuk meg a spanyol bajtársainknak, hogy nincsenek egyedül ebben a harcban!


bottom of page