top of page

Célkeresztben a demokrácia – Jön az április-májusi Duo Gladii


Tradicionális jobboldali nézőpontból az általános választójog és a modern demokrácia, a tömegdemokrácia a mennyiség szellemellenes uralmához kötődik, amelyben az ideák világa felé mutató minőségi elv csak ritkán, véletlenszerűen nyilvánulhat meg. A választási procedúra lezárulta után megjelenő lapszámunkban emiatt a demokratizmus néhány aspektusát tesszük kritika tárgyává.


A lapszám felvezető írásában Kolonits László a demokrácia közegét, a tömeget, a tömegembert veszi górcső alá. Barcsa-Turner Gábor két régebbi írását vette most elő, melyek a pártpolitikában rejlő veszélyeket és lehetőségeket elemzik. Julius Evola első írása – Brunner Balázs fordításában – éles kiszólás a pártpolitika terepét saját céljaikra felhasználó törtetők ellen. Evola másik lapszámunkban megjelent esszéje – Varázsló Macska fordításában – az állam bizonyos elméleti kérdéseire koncentrál. Ananda Kentish Coomaraswamy hosszabb lélegzetű írása – Tóth András fordításában – bemutatja a konzervatív keleti ember ódzkodását a modern nyugat felmagasztalt vívmányaival szemben.


Részben a demokrácia kérdésköréhez kapcsolódik D. Fekete Balázs írása, amely a lengyel “nemesi köztársaság” történetét mutatja be, illetve Dexter a jobb- és baloldaliság mibenlétével kapcsolatos hiánypótló tanulmányának második fele is.


A Deus Vult! rovatban most két cikkel jelentkezünk. Kántor a húsvéti ünnepkört mutatja be, míg új szerzőnk, Tőkés Szofi a keresztényüldözéseket tárgyalja írásában.


Hosszabb kihagyás után ismét jelentkezik Titusz, az Új Bábel felé rovat szerkesztője, aki az orosz-ukrán konfliktus szélesebb történelmi kontextusba helyezéséhez kötődő elemzését tárja olvasóink elé.


Lehozzuk a HVIM más szervezetekkel közösen írt közleményét az érvénytelen népszavazásra buzdító Soros-szervezetek ellen kiharcolt történelmi jelentőségű több milliós bírságokról. Közöljük Barcsa-Turner Gábor vármegyés tagságnak szóló körlevelét, melyben az Igazság melletti kiállás fontosságára hív fel. A Molnár Máté összeállításában készülő Vármegyés Krónika rovatban most a HVIM 2022. január–március közötti tevékeny kerül vázlatosan bemutatásra.


A Szellemi ajánló között olvasható Petró Csaba zenei, Éliás Tamás könyv-, illetve Kónya Dorka, Brunner Balázs és Csepreghy Márk filmajánlója, Csaba Enikő Ágnes pedig lapunk kiadója, az “Azonosságtudat” Alapítvány által kiadott hangoskönyvet mutat be, amely megvásárolható a HVIM rendezvényein.


A főszerkesztő az április-májusi szám olvasásához a Petró Csaba által javasolt Händel-darab mellett a Von Thronstahl: Sacrifice cím albumának hallgatását ajánlja:

A folyóirat előfizethető a Duo Gladii honlapján. A régebbi számok közül is több kapható még, amiket >>itt<< rendelhet meg. A megrendelés során választhat a bankkártyás vagy a banki átutalással történő fizetés között. Lapunk újságárusoknál nem kapható, és korlátozott példányszámban kerül kiadásra! Az április-májusi szám megjelenése április végén várható. A lapszámokat a megjelenést követően a lehető legrövidebb időn belül postázzuk a magrendelőknek.


bottom of page