top of page

A normalitĂĄs gyƑzelme: felmentette a SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄri TörvĂ©nyszĂ©k a HVIM elnökĂ©t


A SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄri TörvĂ©nyszĂ©k bĂ­rĂłi tanĂĄcsa mĂĄsodfokĂș Ă­tĂ©letĂ©ben felmentette Barcsa-Turner GĂĄbort, mozgalmunk tĂĄrselnökĂ©t közössĂ©g tagja elleni erƑszak Ă©s uszĂ­tĂĄs vĂĄdja alĂłl, amelyet többszöri eljĂĄrĂĄs-megszĂŒntetĂ©s, elutasĂ­tĂĄs utĂĄn a HĂĄttĂ©r TĂĄrsasĂĄg erƑltetett vĂ©gig a vĂĄdemelĂ©sig Ă©s a bĂ­rĂłsĂĄgig – Ă­rja rĂ©szletes cikkĂ©ben a Pesti SrĂĄcok, honlapjukon az ĂŒgyrƑl videĂłriport is elĂ©rhetƑ. A Magyar Jelen åltal forgatott videĂłban pedig dr. Gaudi-Nagy TamĂĄs Ă©s Barcsa-Turner GĂĄbor Ă©rtĂ©keltĂ©k az ĂŒgy alakulĂĄsĂĄt. 


A Magyar Jelen összeållítåsa:


Pesti SrĂĄcok:

2019. oktĂłber 23-ra rendhagyĂł, interaktĂ­v megemlĂ©kezĂ©st hirdetett meg a HVIM egy vidĂ©ki telepĂŒlĂ©sen. Az esemĂ©ny rĂ©sze lett volna a digitĂĄlis plakĂĄton feltĂŒntetett LMBTQP-zĂĄszlóégetĂ©s, ami mellesleg meg sem valĂłsult. A megemlĂ©kezĂ©st egy nemzeti radikĂĄlis portĂĄlon hirdettĂ©k, az azon valĂł rĂ©szvĂ©tel regisztrĂĄciĂłhoz kötött volt, a helyszĂ­ne pedig magĂĄnterĂŒlet.


A PestiSrĂĄcok.hu több Ă­zben foglalkozott az ĂŒggyel, amely tökĂ©letesen megmutatja, milyen nyomĂĄsgyakorlĂĄst alkalmaznak Ă©s milyen befolyĂĄst Ă©rnek el az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄs rendszerĂ©ben a Soros-hĂĄlĂłzathoz tartozĂł liberĂĄlis civil szervezetek. A bĂŒntetƑfeljelentĂ©st a HĂĄttĂ©r TĂĄrsasĂĄg, illetve annak elnöke tette,  de azt többször is elutasĂ­tottĂĄk a hatĂłsĂĄgok, majd a liberĂĄlis jogvĂ©dƑk addig toltĂĄk erƑszakosan az ĂŒgyet, mĂ­g vĂ©gĂŒl ugyanaz az ĂŒgyĂ©szsĂ©g, amelyik korĂĄbban nem lĂĄtott megvalĂłsult bƱncselekmĂ©nyt, mĂ©gis vĂĄdat emelt Barcsa-Turner GĂĄbor ellen.


A SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄri JĂĄrĂĄsbĂ­rĂłsĂĄg tavaly közössĂ©g tagja elleni uszĂ­tĂĄs miatt elmarasztalta a HVIM elnökĂ©t Ă©s egy Ă©v prĂłbĂĄra bocsĂĄtotta. Ez az Ă­tĂ©letet vĂĄltoztatta meg most mĂĄsodfokon a törvĂ©nyszĂ©k. MindkĂ©t vĂĄdpontban, közössĂ©g tagja elleni erƑszak Ă©s közössĂ©g tagja elleni uszĂ­tĂĄs vĂĄdja alĂłl is bƱncselekmĂ©ny hiĂĄnyĂĄban mentette fel a terheltet.


TƑke ZoltĂĄn tanĂĄcsvezetƑ bĂ­rĂł indokolĂĄsĂĄban összevetette a vĂ©lemĂ©nynyilvĂĄnĂ­tĂĄs alkotmĂĄnyos jogĂĄt Ă©s a gyƱlölet-bƱncselekmĂ©nyek törvĂ©nyi tĂ©nyĂĄllĂĄsĂĄt.

A gyƱlölet-bƱncselekmĂ©nyekre vonatkozĂł törvĂ©ny minden olyan csoportot vĂ©d, amely valami miatt akĂĄr nĂ©hĂĄny szemĂ©lyt a tĂĄrsadalom többsĂ©gĂ©tƑl elkĂŒlönĂ­t. Van-e ebben az ĂŒgyben vĂ©dendƑ csoport? Ez is fontos kĂ©rdĂ©se volt ennek a bĂŒntetƑpernek

– hangsĂșlyozta a bĂ­rĂł. HozzĂĄtette: itt nem pusztĂĄn egy LMBTQ-ideolĂłgia elleni megnyilvĂĄnulĂĄs törtĂ©nt, az LMBTQ-közössĂ©ghez tartozĂłkkal szemben Ă©rtĂ©kĂ­tĂ©letet is megfogalmazott a szĂłban forgĂł plakĂĄt. Ugyanakkor az adott konkrĂ©t elkövetĂ©si körĂŒlmĂ©nyek ennek ellenĂ©re nem voltak alkalmasak arra, hogy bƱncselekmĂ©nyt valĂłsĂ­tsanak meg, vagy arra buzdĂ­tsanak.

Meg kellett ållapítani, hogy a riadalomkeltésre való alkalmassåg megåll-e, ezt csak a garåzdasåg fogalomrendszerében lehetett értékelni

– Ă©rvelt a tanĂĄcsvezetƑ. Ehhez kifejezetten a csoport Ă©rintettsĂ©gĂ©t kellett vizsgĂĄlni, nem a szubjektĂ­v Ă©rintettsĂ©gĂŒket.


KirĂ­vĂłan közössĂ©gellenesnek akkor lehet tekinteni egy cselekmĂ©nyt, egy megnyilvĂĄnulĂĄst, ha valĂłs veszĂ©ly jelenik meg a tĂĄrsadalmi csoporttal szemben. Ez egy zĂĄrtkörƱ, elƑzetes regisztrĂĄciĂłhoz rendezvĂ©ny lett volna, amit nem is kirĂ­vĂłan hirdettek, Ă­gy a valĂłs veszĂ©ly semmikĂ©ppen sem ĂĄll meg a bĂ­rĂłi Ă©rvelĂ©s szerint.


A közössĂ©g tagja elleni uszĂ­tĂĄs a mĂĄsik bƱncselekmĂ©ny, ami a vĂĄd tĂĄrgyĂĄt kĂ©pezte. A bĂ­rĂł felidĂ©zte a jogtörtĂ©netet, hogyan alakult az uszĂ­tĂĄs törvĂ©nyi tĂ©nyĂĄllĂĄsa Ă©s a jogszabĂĄlyok az elmĂșlt Ă©vtizedekben. Visszamutatott, hogy eredetileg az ĂĄllam elleni bƱncselekmĂ©nyekre vonatkozĂłan jelent meg az izgatĂĄs a bĂŒntetƑ törvĂ©nykönyvben. KĂ©sƑbb egy kibƑvĂ­tett jogszabĂĄly – közössĂ©g tagja elleni izgatĂĄs – mĂĄr hasonlĂł körƱen vĂ©dte a kisebbsĂ©geket, de korlĂĄtozta a szabad vĂ©lemĂ©nynyilvĂĄnĂ­tĂĄshoz valĂł jogot, ezĂ©rt enyhĂ­tettek kĂ©sƑbb a jogszabĂĄlyon.

Az AlkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄg Ă©s a KĂșria is kifejtette, hogy az uszĂ­tĂł kijelentĂ©sek az Ă©rzelmekre hatnak, Ă©s csak akkor rĂłhatĂłk bĂŒntetƑjogi Ă©rtĂ©kelĂ©s alĂĄ, ha az olyan erƑs, szenvedĂ©lyes indulatok felkeltĂ©sĂ©re alkalmasak, amelyek alapjĂĄn emberek nagyobb tömegĂ©ben gyƱlölet Ă©bresztĂ©sĂ©hez vezetnek

– fogalmazott TƑke Zoltán.


MegĂĄllapĂ­totta a bĂ­rĂłsĂĄg, hogy konkrĂ©t uszĂ­tĂł magatartĂĄs nem törtĂ©nt, a szabad vĂ©lemĂ©nynyilvĂĄnĂ­tĂĄshoz valĂł joga a vĂĄdlottnak erƑsebb ebben az ĂŒgyben. MegĂ­tĂ©lĂ©sĂŒk szerint ezĂ©rt Barcsa-Turner GĂĄbor nem valĂłsĂ­tott meg bƱncselekmĂ©nyt.


Az ĂŒgyĂ©sz a kihirdetett Ă­tĂ©let ellen fellebbezĂ©st jelentett be a bƱnössĂ©g megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄĂ©rt Ă©s bĂŒntetĂ©s kiszabĂĄsĂĄĂ©rt. SĂ©relmezik az indokolĂĄst, szerintĂŒk rögzĂ­thetƑ a kirĂ­vĂłan közössĂ©gellenessĂ©g. Az elƑzƑ tĂĄrgyalĂĄson a vĂĄdat kĂ©pviselƑ ĂŒgyĂ©sz azzal Ă©rvelt: azĂ©rt kell sĂșlyosan bĂŒntetni a vĂĄdlottat, mert szilĂĄrd Ă©rtĂ©kĂ­tĂ©lete van, amely szerinte elƑítĂ©letes. Barcsa-Turner Ășgy reagĂĄlt: nem tudna elkĂ©pzelni olyan Ă­tĂ©letet, hogy a vĂ©lemĂ©nye megvĂĄltozzon.


Gaudi-Nagy TamĂĄs vĂ©dƑ szerint a felmentĂ©si okok korrekt szakmai levezetĂ©se volt hallhatĂł.

"Az alapjog-összevetĂ©s sarkalatos pontja minden olyan bĂŒntetĆ‘ĂŒgynek, amely vĂ©lemĂ©nynyilvĂĄnĂ­tĂĄsrĂłl szĂłl"

– hangsĂșlyozta a nemzeti jogvĂ©dƑ ĂŒgyvĂ©d. HozzĂĄtette: ebben az ĂŒgyben az azon Ă©rtĂ©kek melletti vĂ©lemĂ©nynyilvĂĄnĂ­tĂĄs törtĂ©nt meg, amelyeket az alaptörvĂ©nyĂŒnk vĂ©d. Elmondta: "Csak csodĂĄlkozĂĄsomat tudom kifejezni, hogy ez az indokolĂĄs az ĂŒgyĂ©szsĂ©gnek nem volt elegendƑ. Mi az Ă­tĂ©letet tudomĂĄsul vesszĂŒk Ă©s megköszönjĂŒk. EgyedĂŒli nyitott kĂ©rdĂ©s maradt, hogy az LMBTQP mozaikszĂłban megjelenƑ P betƱ, amely a pedofilokat jelenti, hogyan lehetsĂ©ges, hogy vĂ©dendƑ közössĂ©g legyen. Erre a kĂ©rdĂ©sre a SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄri TörvĂ©nyszĂ©k sem adott vĂĄlaszt."


A bĂŒntetƑper harmadfokon a FƑvĂĄrosi ÍtĂ©lƑtĂĄblĂĄn folytatĂłdik.

bottom of page