top of page

Jan. 26. IX. Legbátrabb Város Emléktúra


Egy évszázadnyi víz folyt már le a magyar nemzet egyik legdicsőbb napja óta azon az Ipolyon, amelyet az Antant ördögi terve hajózható folyamnak minősített. Egy város, a palócok és a nemzet ünnepelheti majd múltunk legbátrabb pillanatát, amikor történelmet írtak és tetemes hazaföldet mentettek meg a nógrádiak a sírgödörbe lökött magyar nemzet számára. 1919 január 29.-én sajnos csak Balassagyarmaton és környékén álltak a gátakon, és cáfolták meg azt, hogy mindent maguk alá temethetnek a nagyhatalmak, és az őket szolgáló magyarul beszélő hazaárulók.


Balassagyarmat lakossága és a környéken állomásozó honvédek megállj parancsoltak a betolakodó cseh csapatoknak, ezzel megakadályozták az ország további csonkítását. Rájuk emlékezünk idén már kilencedik alkalommal.


A menetrend: Balassagyarmat vasútállomásán lesz gyülekező 8:30 előtt. 8:30-kor koszorúzással tisztelgünk a vasútállomás menti harcokban hősi halált halt balassagyarmati vasutasok előtt. Ezt követően külön buszokkal jutunk ki a túra indulópontjára a magyarnándori vasútállomásra. A menetrend az előző évekhez képest kicsit feszítettebb mivel 9:00-kor már ünnepség keretében emlékezünk a magyarnándori vasútállomáson, annál az emléktáblánál, amely a Balassagyarmatot felszabadító honvédjeink bevonulásának állít emléket. A túra hossza: kb.:20 km. Idén is lehetőség lesz Budapestről is eljutni a rendezvényre, szervezett külön busszal. Budapestről oda-vissza az utazás költsége: 2500 Ft Balassagyarmatról a túra résztvevői külön busszal tudnak kijutni Magyarnándorba. Balassagyarmatról Magyarnándorig 500 Ft útiköltséggel számoljanak a megjelenők. Rendezése a felszálláskor esedékes.

Ha a túrán nem tudsz részt venni de megemlékeznél őseinkről akkor csatlakozz hozzánk Balassagyarmaton az I. Világháborús katonai temetőnél! A várható érkezés: 15:00-15:30


A túra végeztével minden résztvevőt megvendégelünk egy babgulyással. A szervezésben való közreműködésért köszönjük Balassagyarmat Város Önkormányzatának segítségét.

Várjuk szeretettel! Dicsőség a hősöknek!


bottom of page