top of page

Amíg van utánpótlás, addig remény is


Július utolsó hetében lezajlott Mozgalmunk egyik legfontosabb intézményének az ifjúsági tábornak 2016-os turnusa.


A tábor elsődleges célja, hogy megmutassa az ide ellátogató fiataloknak, igenis van más út, van más lehetőség is, mint amit a mai modern világ kínál nekik. A már rendszeresen visszatérő fiatalok mellett voltak olyanok is, akik itt találkoztak először nem csak mozgalmunkkal, de a tágabb értelemben vett hazafias közeggel is. A programok, előadások úgy lettek összeállítva, hogy azok mindenkinek befogadhatóak legyenek. A fiatalok az íjászkodás mellett minden nap részt vehettek önvédelmi foglalkozáson, belekóstolhattak a buschcraft rejtelmeibe, de a fiúknak focizni, a lányoknak kézműveskedni is volt lehetőségük. A szomszédos Szarvaskőre tett kirándulás mellett az egri vármúzeumban is sok olyan érdekességet láthattak, amivel a történelemórákon nem nagyon hallhattak, vagy egészen más interpretálásban.A legfontosabb feladat azonban a szellemi értékek átadása volt az Eger-Felnémeten eltöltött egy hét során, így mindennap kisebb csoportra bontva irányított beszélgetésekre került sor a fiatalokkal, olyan témákat érintve, mint a hivatás és munka közötti különbség, a vallás, vagy éppen a konfliktuskezelés, de a migrációról és azok következményeiről szóló eszmecsere sem maradhatott el.


A napi téma aztán az esti tábortűznél újra előkerült, és örömmel tapasztalhattuk meg, hogy a fiataloknak igenis van igényük arra, hogy ezekről a témákról is beszélgessenek velük.


A társaságot meghívott előadók, így „Papica” buschcraft bemutatója, Farkas Zoltán önvédelmi témájú előadása, a Farkasok honvédelmi alapismeretek bemutatója vagy az Orosz Mihály Zoltánnal történt tábortűz melletti beszélgetés is rendkívül megfogta, és amit öröm volt látni, hogy a fiúk és főleg a lányok mennyire fogékonyak voltak a mai modern szemlélettől igencsak eltérő férfi-női kapcsolatról elhangzottakra. Az északi régió vármegyései pedig a média és a közösségi oldalak hatásairól, módszereiről, valamint honfoglalás kori fegyverekről tartottak előadásokat.


Külön köszönet jár a fenti előadók mellett Tyirityán Zsoltnak és a Betyárseregnek az önvédelmi bemutatóért és előadásért, valamint azért is köszönet jár testvérszervezetünknek, mert mind az előző héten lezajlott gyerek, mind az ifjúsági tábor során több alkalommal is önzetlenül, valódi bajtársiasságot felmutatva segítették a szervezők munkáját! A Betyársereg képes beszámolója a hivatkozásra kattintva érhető el.


Az elmúlt egy hét legfontosabb tapasztalata, hogy a fiataloknak igenis szüksége van arra, hogy az őket körülvevő világból kicsit kiszakadva, akár megpróbáltatások elé állítva is megmutassuk nekik, hogy lehet máshogyan is élni, mint amit a mai világban igyekeznek beléjük verni, és szerencsére a legtöbben felismerték ennek a lehetőségnek a jelentőségét, és eszerint álltak hozzá a hét során elhangzottakhoz.


Mi, szervezők pedig nem mondhatunk mást, mint hogy ellenségeink legnagyobb bánatára, de folytatjuk jövőre is, hiszen mi tudjuk, a jövőnk a legfontosabb, az általunk magasba tartott zászlót csak a megfelelő szemléletmóddal rendelkező ifjúságnak adhatjuk át!bottom of page