top of page

Toroczkait Kanadában is őrizetbe vették és kitoloncolták

Azt már megszokhattuk, hogy Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnökét a szomszédos országokban folyamatosan zaklatják a hatóságok, ám most Kanadában is olyan súlyos jogtiprás érte, mint Szerbiában vagy éppen a Slota-féle Szlovákiában. Toroczkai kanadai magyarok meghívására érkezett az országba, hogy a kanadai magyarság központjában, a torontói Magyar Házban, majd Montreálban, Ottawában és máshol is előadásokat tartson az itthoni helyzetről.

Este 7 órakor érkezett a kanadai Torontó repülőterére, ahol három kanadai rendőr a repülőgépből való kiszálláskor rögtön őrizetbe vette.

A budapesti Trianon-ellenes felvonulást követően, június 7-én hajnalban indult útnak, s magyar idő szerint este 7 órakor érkezett a kanadai Torontó repülőterére, ahol három kanadai rendőr a repülőgépből való kiszálláskor rögtön őrizetbe vette, miközben mellesleg Oszama Bin Laden külsejű muzulmánok és afrikaiak tömege háborítatlanul lépett be Kanadába. Toroczkait a repülőtér rendőrségi részlegébe vitték, ahol közölték vele, hogy terrorista-gyanús személynek számít. A három színesbőrű kanadai rendőr a legapróbb részletekig mindent tudtak Toroczkairól, s Kárpát-medencei tevékenységéről. Órákon át vizsgálták a személyi számítógépét, miközben többek között arról faggatták, hogy mit keresett többször Koszovóban, miért került összetűzésbe a magyar és a szomszédos országok hatóságaival, s mit akar a HVIM? Toroczkai Trianonról és a Gyurcsány-kormányról mesélt nekik, de ezek az Észak-Amerikától távol zajló dolgok nem nagyon hatották meg az európai ősökkel láthatóan nem rendelkező rendőröket, akik le is vetkőztették Toroczkait, a teste teljes felületén tetoválásokat keresve.


Öt órás kihallgatás után végül rabosították Toroczkait, így most már a kanadai bűnügyi nyilvántartásban is szerepel, majd egy helyiségbe kísérték, ahol a repülőtéren elfogott, megbilincselt, főként afrikai bűnözők ültek, majd egy kis idő múlva visszajöttek a rendőrök, s közölték vele, hogy két választása van: 1. A nemzetbiztonságra veszélyes személyként eljárást indítanak ellene, mely időre – kb. 6 nap – a reptéren elfogott bűnözőkkel együtt fogdába zárják, s az eljárás végén valószínűleg örökre kitiltják Kanadából 2. Aláír egy papírt, hogy most azonnal önként elhagyja Kanadát. Ebben az esetben nem tiltják ki, és visszajöhet egyszer, de kizárólag turistaként, beszédet soha nem tarthat Kanadában. A döntésre Toroczkai 3 percet kapott, s ő az utóbbi lehetőséget választotta, bár közölte a rendőrökkel, hogy magánemberként egyáltalán nem érdekli Kanada, s turistaként soha nem jönne ebbe az országba, ahogy az USA-ba sem. Kizárólag az itt élő magyarok hívására és értük jött volna, a magyar ügy elősegítése érdekében.

Amikor a rendőrök Toroczkait a repülőtér beléptető kapuin kívülre kísérték, hogy megkapja a jegyét, az őt ott 5 órája idegesen váró kanadai magyarok észrevették, s hozzá futottak. A rendőrök először meg akarták akadályozni a találkozást, végül feladták. A Toroczkait meghívó kanadai magyarok – miközben telefonon tartották a kapcsolatot a Magyar Házban Toroczkai előadására összegyűlt több száz magyarral - mintegy fél óráig vitatkoztak a rendőrökkel, ám azok hajthatatlanok voltak, s arra hivatkoztak, hogy felsőbb utasítást hajtanak végre. Végül a rendőrök annyit voltak hajlandóak elárulni, hogy Kanadából érkezett bejelentés alapján tudtak Toroczkairól, s a kanadai szervek a magyar hatóságoktól (nyilván az NBH-tól) kértek információkat Toroczkairól, azok pedig – a jelek szerint - készségesen kiszolgáltattak egy büntetlen előéletű magyar állampolgárt egy idegen országnak.


A rendőrök feltették Toroczkait az első Európába induló repülőre, így másfél napos folyamatos repülőút és vegzatúra után vasárnap délben érkezett vissza magyar földre. A kanadai magyar vendéglátóitól – akik a kárba veszett repülőjegyet is fizették – megtudtuk, hogy Toroczkai érkezése előtt néhány nappal egy befolyásos, Magyarországról elszármazott kanadai férfi, bizonyos Ajkler Béla hívta fel őket, s Toroczkai meghívására utalva közölte, hogy jobb lenne, ha a meghívó házaspár „alacsonyabban szállna”, mert még esetleg leesnek. Emellett Magyarországról elszármazott kanadai emberek igyekeztek sikertelenül megakadályozni, hogy Toroczkai a torontói magyar központban is felszólalhasson. A fenyegetőzések a végén, úgy tűnik, mégis beváltak.


Toroczkai egyébként elmondta, hogy természetesen panaszt tesz a kanadai külképviseleten, főként azért, mert – függetlenül a vele politikai okokból történt meghurcoltatástól – úgy értesült, hogy az utóbbi időben több nemzeti érzelmű magyar állampolgárral hasonlóan bántak el a kanadai és amerikai hatóságot. A jelek szerint tehát a Szilvási György titokminiszter által beígért, magyar hazafiakat tartalmazó „terrorista-listát” már hazaáruló módon le is adták az idegen hatóságoknak.


HVIM-sajtószolgálat


Comments


bottom of page