top of page

Tiltakozásunkat fejeztük ki a Spanyol nagykövetségnél (képek és videó)


Éppen 120 évvel születése után a szélsőségesen baloldali spanyol kormány kihantolta José Antonio Primo de Riverát, a spanyol falangista mozgalom alapítóját a végsőnek szánt nyughelyéről, az Elesettek Völgyéből.


A spanyol hatóságok botrányos eljárására azért kerülhetett sor, mert tavaly a kormányzat elfogadta a „demokratikus emlékezet” névvel illetett törvényt, melynek értelmében meg akarnak szabadulni mindentől, ami Francisco Franco korszakára emlékeztetheti a spanyolokat. Ebben a törvényben nem más, mint a „múltat végképp eltörölni” kommunista elv köszön vissza ismét.


A tiltakozáson a HVIM egy tagja, Boór Tamás megjegyezte, hogy José Antonio a XX. század első felében az egyik legtisztább formáját alkotta meg a jobboldaliságnak, és cselekedeteivel, magatartásával, különösen azzal a bátorsággal, amelyet 33 évesen a kommunisták kivégzőosztagával szemközt állva tanúsított, személyes példával igazolta vissza a felemelő beszédeket, gondolatokat és eszméket, amelyeket életében megfogalmazott.

José Antonio a vármegyések számára inspirációs forrás és példakép, ezért az, amit a szélsőbaloldali spanyol kormány tesz, személyes sérelem számukra.

„El a kezekkel José Antoniotól! José Antonio no se toca!”

– zárta gondolatait, így fejezve ki a szolidaritást a spanyol bajtársakkal, akiknek egy olyan országban kell élniük, ahol a tiltakozásért is súlyos bírság járhat.


bottom of page