top of page

Kitörés megemlékezés Székesfehérváron


A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében idén is megemlékezhetünk Székesfehérvárott az 1945-ös kitörés hőseiről és a térségben harcoló, a vörös veszedelemnek a végsőkig ellenálló katonákról.


Bár a mindennemű valóságalapot nélkülöző kommunista narratíva a mai napig él, mely szerint 1945-ben a Budapestet védők, s a várban rekedtek teljesen magukra lettek hagyva, melynek következtében lényegében lemészároltatták őket, erőteljes próbálkozások zajlottak a szovjet offenzíva megtörésére; hiszen a Konrad 3 hadművelet során 1945 január végén a magyar és német alakulatok komoly harcok árán visszafoglalták Székesfehérvárt a szovjetektől, hogy innen induljanak el Budapestet felszabadítani. A főváros felmentése sajnos üzemanyaghiány miatt megszakadt, ezért kellett végül a budai várba szorult védőknek a kitörés mellett dönteni.


A túlerővel szemben is harcot felvállaló hősökre történő megemlékezésre 2023. február 4-én kerül sor Székesfehérvárott a Szentlélek temetőben (Sárkeresztúri út 6-8). A rendezvény 17:00-kor kezdődik.


Jelezzétek Facebookon az eseményen való részvételeteket!


“A kora reggel bejövő tankok, melyek a balatoni út felől jöttek, fel volt gallyazva és a nép ünnepelte őket.” (Shvoy Kálmán nyugállományú altábornagy elbeszélése)

bottom of page