top of page

Karácsony valódi misztériumának megélése – Vármegyés Gyerekkarácsony 2021-ben


Idén is nagy sikerrel zárult a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Vármegyés Gyerekkarácsonya. A szokásos betlehemezés mellett idén új dolgokkal is készültünkk a gyerekeknek, akik láthatóan élvezték a nekik szervezett eseményt.


December 12-én 9 órakor nyitotta meg kapuit a családok előtt a Vármegyés Gyerekkarácsony a székesfehérvári Árpád fürdő konferenciatermében. A gyerekek legelőször különféle állomásokon haladhattak végig, ahol izgalmas feladatokat várták őket. Hatalmas sikert aratott körükben a karácsonyi teke, ahol kicsiknek ki kellett az ördögöket szimbolizáló bábukat ütni, míg a három királyt és pásztort ábrázoló bábuk nem dőlhettek el. Egy másik állomáson kézműves foglalkozáson tudtak részt venni a gyerekek, valamint a közelgő Luca-nap alkalmából búzaültetésre is volt lehetőségük, hogy a népszokás hagyományait megismerhessék.


Ezek után a szervezők csoportos játékokkal mozgatták meg a gyerekeket, akikkel együtt énekeltek, táncoltak és karácsonyi mondókákat mondtak.

Mint minden évben, úgy idén is részesei lehettek kicsik és nagyok, gyerekek és szülők egyaránt a Jézus születésének történetét megelevenítő misztériumjátéknak, a betlehemezésnek. A nagyothalló öreg és az ifjú pásztorok közötti humoros, csipkelődő párbeszéd hatalmas sikert aratott, és őszinte, boldog nevetést váltott ki a gyerekekből, míg a kis Jézust karjában tartó Szűzanya előtt térdelő pásztorok képe mély és meghitt pillanatot jelentett. A karácsonyi misztérium megértésében egy fiatal fiú (Jámbor Levente) is segített, ő citerán, furulyán adott elő karácsonyi dalokat, majd a frissen alakult Vármegyés Kórus magyar és latin nyelvű énekekkel emelte tovább a rendezvény méltóságteljességét.

A délelőtti programok lezárásaként a gyerekeknek Östör Dániel atya beszélt a karácsony szent ünnepe valódi jelentéséről, betlehemet állítottak, majd egy közös éneklés és ima után meggyújtották a harmadik adventi gyertyát is. A harmadik, rózsaszínű gyertya hagyományosan az öröm gyertyája, melyet az öröm vasárnapján gyújtunk meg, hogy az adventi elcsendesedés időszakában se feledjük: örvendjünk, mert immár közel az Úr!


További képek a Vármegyés Gyerekkarácsonyról:


Betlehemezés:

Jámbor Levente előadása:

Vármegyés Kórus előadása:

Állomások feladatokkal:

Adventi gyertyagyújtás Östör Dániel atyával:

Kis vendégek:

Volt lehetőség a Duo Gladii folyóirat megvásárlására is:


bottom of page