top of page

Ismételten a legbátrabbak nyomában menetelt a HVIM

Ismét az egész ország területéről érkeztek túrázók, sőt még az elszakított területekről is, hogy fejet hajtsanak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében a balassagyarmati csehkiverés hősei előtt. Külön öröm, hogy többen a Hadak Útja túrasorozat teljesítésére szánták el magukat, ezért is érkeztek az északi határvárosba.


Közel 100 fő gyűlt össze szombat kora reggel a balassagyarmati vasútállomáson. Ez volt az egyik fő helyszíne az 1919-es eseményeknek. Ahogy Horváth Gábor (HVIM) nyitóbeszédében fogalmazott, ha a vasút az ország vérkeringése, akkor ezekben az időkben, a balassagyarmati állomás volt az ország szíve. Mozgalmunk felvidéki vezetői helyezték el a megemlékezés koszorúját, a két hősi halált halt vasutas emléktáblájánál. Ezzel is üzenve, hogy ahogy a csehkiverés hősies tettét nem szabad soha elfelejtenünk, úgy Trianon gyalázatát sem, hiszen máig érezteti hatását.

Ezután a túrázók külön busszal jutottak ki a magyarnándori vasútállomásra, ahol anno, 105 éve a hátratolt honvédek állomásoztak. Itt Schmiedt Károly polgármester úr köszöntő szavai mellett forró tea, zsíros kenyér és lélekmelengető házipálinka fogadta a megjelenteket. Közben már 100 fő fölé duzzadt a megemlékezők létszáma. Szembesülni a helyiek vendégszeretetével minden évben kellő energiát ad a közel 20 km-es gyalogtúrához.

Idén is kijutott a sárdagasztásból, és a fagyott talajon való csúszkálásból is. A vezetett túra sajátosságaként, mégis kedélyes beszélgetésekkel, jó hangulatban fogytak a kilométerek. Az évek alatt sok ismeretség kötődött már itt az ország különböző pontjáról érkezettek között.

A délutáni hideg szél már a balassagyarmati Hősök Temetőjében találta a megemlékezőket. Itt beszédében Dobrocsi Lénárd (HVIM), taglalta a csehkiverés részleteit, kitérve a környező falvak bátor helytállására is.

A túra végállomásán, Balassagyarmat főterén Dobay Gergely felvidéki vármegyés vezető beszéde zárta a megemlékezést. Úgy fogalmazott, ha anno a vasútállomás volt az ország szíve, akkor az ellenállók voltak az immunrendszer. A mai világban pedig nekünk, hazafiaknak kell annak lennünk. Meg kell védenünk szeretett hazánkat a külső és belső ellenségtől egyaránt.

Jövőre már a 15-ik alkalommal fog megrendezésre kerülni a Legbátrabb Város Emléktúra, ami már szinte történelem. 2025-ben meglepetésekkel is készülünk és újra várunk mindenkit, hogy együtt emlékezzünk és emlékeztessünk.


Örök dicsőség a Hősöknek!


További képek a túráról:


bottom of page