top of page

EsƑben is menetel a Rongyos GĂĄrda EmlĂ©ktĂșra

Ha egĂ©sz napra esƑt mondanak, akkor ĂĄltalĂĄban a szervezett tĂșrĂĄk elmaradnak. KivĂ©ve, ha a HatvannĂ©gy VĂĄrmegye IfjĂșsĂĄgi Mozgalom Ă©s a HazajĂĄrĂł Honismereti Ă©s Turista Egylet a szervezƑk. Nincs az a cudar idƑjĂĄrĂĄs, ami indokolnĂĄ, hogy ne emlĂ©kezzenek meg a Rongyos GĂĄrdĂĄra, akik hiĂĄnyos felszerelĂ©ssel Ă©s hivatalos tĂĄmogatĂĄs nĂ©lkĂŒl, „rongyosan” is vĂ©dtĂ©k az Ƒsi hatĂĄrt.

Tizenharmadik alkalommal kerĂŒlt megrendezĂ©sre a Rongyos GĂĄrda EmlĂ©ktĂșra, mely a nyugat-magyarorszĂĄgi harcok helyszĂ­neit Ă©rintve emlĂ©kezik a hƑs felkelƑkre. Az emlĂ©ktĂșrĂĄt a HatvannĂ©gy VĂĄrmegye IfjĂșsĂĄgi Mozgalom indĂ­totta ĂștjĂĄra azzal a cĂ©llal, hogy a statikus koszorĂșzĂĄsok helyett egy mĂ©ltĂłbb formĂĄjĂĄt honosĂ­tsĂĄk meg a megemlĂ©kezĂ©snek.

A tĂșra gyĂŒlekezƑje Balfon volt, ahol esƑ fogadta a rĂ©sztvevƑket. Az csapadĂ©k miatt jĂĄrhatatlannĂĄ vĂĄlt földĂșt elkerĂŒlĂ©sĂ©vel, kerĂ©kpĂĄrĂșton indult meg az egybegyƱlt tĂĄrsasĂĄg Sopron felĂ©. A szƑlƑsorok mentĂ©n haladva kĂ©kfrankos fĂŒrtök mosolyogtak rĂĄjuk. A messzirƑl hallatszĂł „ágyĂșdörgĂ©s” tanĂșsĂĄga szerint azonban nem csak Ƒk, hanem a seregĂ©lyek is felfedeztĂ©k a jĂłnak Ă­gĂ©rkezƑ termĂ©st.

A SzĂĄrhalmi-erdƑn keresztĂŒl Ă©rkeztek meg Sopronba, ahol a Szent MihĂĄly temetƑben megkoszorĂșztĂĄk a felkelĂ©sben elesett hƑsi halottak sĂ­remlĂ©keit. A törtĂ©nelmi ellentĂ©tet felĂŒlĂ­rĂł becsĂŒletessĂ©g pĂ©ldĂĄja, hogy az elesett hƑsi halott mellett nyugszik az egyik osztrĂĄk csendƑr is, ki a harcok sorĂĄn vesztette Ă©letĂ©t. TestĂ©t Sopron lakossĂĄga ugyanolyan tiszteletadĂĄs mellett helyezte vĂ©gsƑ nyugalomra, mint sajĂĄt hƑsi halottait. Innen a TƱztorony irĂĄnyĂĄban folytattĂĄk Ăștjukat, ahol megcsodĂĄltĂĄk a HƱsĂ©g kapujĂĄt, majd a fƑtĂ©ren Thurner MihĂĄly, egykori polgĂĄrmester szobrĂĄt. A vĂĄrost keresztĂŒl szelve meglĂĄtogattĂĄk a PannĂłnia szĂĄllĂłt, mely Ă©pĂŒletĂ©ben egykoron a vezĂ©rkar gyƱlĂ©sezett, majd elhaladtak PrĂłnay PĂĄl egykori parancsnoki szĂĄllĂĄsa elƑtt is. A SzĂ©chenyi-tĂ©ren talĂĄlhatĂł hƱsĂ©g zĂĄszlĂłval szemben ĂĄll az Ă©pĂŒlet, melyben egykor az Antant kĂ©pviselƑi szĂ©keltek. A tĂ©r fontos szerepet jĂĄtszott az akkori esemĂ©nyekben, ugyanis itt tartottĂĄk augusztus 20-ĂĄn a lakosok elcsatolĂĄs elleni tĂŒntetĂ©sĂ©t.

Egy rövid pihenƑ utĂĄn Sopront elhagyva a KĂĄroly-magaslat felĂ© vettĂ©k az irĂĄnyt, hogy a felkelƑ szobrĂĄnĂĄl is elhelyezzĂ©k koszorĂșjukat. A szobornĂĄl Dobay Gergely mindkĂ©t szervezet nevĂ©ben ĂŒdvözölte a jelenlĂ©vƑket. BeszĂ©dĂ©ben a tĂșrĂĄhoz hasonlĂ­totta a magyar nĂ©plĂ©lek megnyilvĂĄnulĂĄsĂĄt. Úgy, ahogyan a tĂșrĂĄt is megtartjĂĄk minden körĂŒlmĂ©nyek közt, a magyar nĂ©p igazsĂĄg irĂĄnti harcos elkötelezettsĂ©ge is megnyilvĂĄnult mindig, minden körĂŒlmĂ©nyek közt. Lehettek bĂĄrmilyen rosszak is a körĂŒlmĂ©nyek, bĂĄrmilyen kilĂĄtĂĄstalan is a helyzet, a magyar ellenĂĄllĂĄs megjelenĂ©sĂ©t borĂ­tĂ©kolni lehetett. Ez, a gĂ©njeinkben Ƒrzött tulajdonsĂĄg nyilvĂĄnult meg a vesztes vilĂĄghĂĄborĂșt követƑ felkelĂ©sek sorĂĄn Balassagyarmaton, KomĂĄromban Ă©s Nyugat-MagyarorszĂĄgon is. Ez a tƱz Ă©gett azon selmeci diĂĄkok szĂ­vĂ©ben is, kikrƑl kĂ©t hĂ©ttel korĂĄbban szintĂ©n egy emlĂ©ktĂșra keretĂ©n belĂŒl emlĂ©kezett meg a kĂ©t szervezet. Ɛk, miutĂĄn fegyveresen tartottĂĄk fenn a rendet Ă©s menekĂ­tettĂ©k ki a fƑiskola Ă©rtĂ©keit SelmecbĂĄnyĂĄrĂłl, Sopronban vertek Ășj tanyĂĄt. MiutĂĄn Sopront is el akartĂĄk csatolni az orszĂĄgtĂłl, Ășjra fegyvert fogtak Ă©s megĂ­gĂ©rtĂ©k, hogy Sopront mĂĄr az Ă©letĂŒk ĂĄrĂĄn is megvĂ©dik.

A magaslatrĂłl a ciklĂĄmen-tanösvĂ©nyen haladva a tĂșrĂĄzĂłk megcsodĂĄlhattĂĄk az Ă©ppen nyĂ­lĂł, nĂ©vadĂł virĂĄgokat is. A Szalamandra-tĂłnĂĄl tartott hosszabb pihenƑ utĂĄn az Ágfalvi-hegy csĂșszĂłs ösvĂ©nyein jutottak el ÁgfalvĂĄra, ahol a helyi temetƑben ismĂ©t egy hƑsi halott sĂ­rjĂĄnĂĄl hajtottak fejet. A tĂșra az ĂĄgfalvi Baracsi-emlĂ©kmƱnĂ©l Ă©rt vĂ©get, ahol a kĂ©t ĂĄgfalvi ĂŒtközet esemĂ©nyeit ismertette HorvĂĄth GĂĄbor. Innen az ĂĄtĂĄzott tĂĄrsasĂĄg egy közeli pizzĂ©riĂĄba vonult, hogy ĂĄtvegye az emlĂ©klapokat Ă©s a kitƱzƑket. A tĂșrĂĄt sikeresen teljesĂ­tƑk a HazajĂĄrĂł Kupa rĂ©szekĂ©nt egy pecsĂ©ttel is gazdagodtak.


bottom of page