top of page

„Erőt nyertünk Trianonból“ – lezárult a Trianon Challenge

Véget ért a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által meghirdetett közösségi médiás kihívás, ami a trianoni békediktátum századik évfordulóján a megemlékezés aktív formájára buzdított. A Trianon Challenge résztvevői 1920 kilométer megtételével bizonyították, hogy az évfordulóval egy életerős nemzet nézett szembe.

A 2020-as év elején még senki se gondolta volna, hogy az év egészen más fordulatot vesz majd és a Trianon-évfordulót háttérbe szorítja a világjárvány tombolása. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom január elején egy egész éves kihívást hirdetett azok számára, akik a megszokott megemlékezési formáktól eltérően aktív, verejtékes módon szerettek volna emlékezni. Az ifjúsági mozgalom eddig is előnyben részesítette a statikus megemlékezésekkel szemben az aktív formákat, mint például a Trianon felvonulás vagy az emléktúráik sorozata. A közösségi médiában közzétett kihívás (challenge) egy 21. századi formában megvalósuló emlékezés a száz évvel ezelőtti országcsonkításra.

Annamária, a székely származású budapesti résztvevő rendszeresen

hírt adott havi teljesítményéről. A fenti kép a szeptemberi eredményeit mutatja.


A Trianon Challenge bárki előtt nyitva állt, aki vállalta, hogy 2020-ban 1920 kilométert megtesz futva, túrázva, úszva vagy kerékpározva. Az egyéni részvétel mellett lehetőség nyílt családdal vagy csapattal is nevezni, így osztozva a távon. A résztvevők rendszeresen beszámoltak teljesítményükről, ezzel is biztatva egymást a hatalmas táv leküzdésében.


Tragédiából erő


Sporttal emlékezni egy történelmi tragédiára nem egy szokványos megoldás. A szervezők más formák mellett mégis láttak benne létjogosultságot. Megfogalmazásuk szerint Trianonban egy háborúban kivéreztetett nemzetet ítéltek halálra országának szétszabdalásával. Száz évvel később rajtunk múlik, hogy milyen nemzet lakja a Kárpát-medencét. Ha az évfordulót testünk acélosításával töltjük, akkor egy életerős nemzet nézhet szembe a centenáriummal.

Varga Csaba erdélyi hegymászó, négy nyolcezres csúcs meghódítása után a Trianon Challenget is legyűrte


A közösségi médiában terjedő kihívás híre bejárta a Kárpát-medencét, így az anyaország mellett Felvidékről és Erdélyből is érkeztek beszámolók. A rendszeresen sportoló résztvevők mellett szép számban akadtak olyanok is, akik kizárólag a kihívás miatt kezdték el gyűjteni a kilométereket. Ugyanaz a cél hajtotta a tatai nyugdíjast és a felvidéki maratonfutót is.


Az év második felében már elkezdtek érkezni a táv teljesítéséről szóló beszámolók, míg voltak olyanok, akik szilveszterre időzítették az utolsó kilométereket. Az időközben egyre erősödő járvány a legtöbb megemlékezést és teljesítménytúrát meghiúsította, így felértékelődött a kihívás, amiben a Kárpát-medence minden pontjáról, képzeletben együtt emlékezhettek a résztvevők.

Erik a felvidéki Ekelről vett részt a Trianon Challengeben. Rövid videóban összegezte élményeit.


A megemlékezés mellett sok járulékos haszna is volt a kihívásnak. Volt olyan résztvevő, aki a rendszeres sportolásnak köszönhetően 7 kg-ot fogyott, míg mások a kilométerek gyűjtése révén fedezték fel környezetük épített- és természeti kincseit. „A beszámolók olvasása biztosított minket arról, hogy volt értelme belevágni, hiszen elértük célunkat: erőt nyertünk Trianonból.“ – nyilatkozta Dobay Gergely, a Trianon Challenge koordinátora.


A kihívást 44 egyéni résztvevő, két csapat és két család kezdte el, akik közül 36-an sikeresen teljesítették az 1920 kilométeres távot. Együtt 116 617 kilométert tettek meg, amivel képzeletben 28-szor körbejárták a történelmi Magyarországot.


A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom 2021-ben is folytatja a Trianon Challenge kihívást, de ezúttal a testedzés helyett a szellemi felkészülésre helyezik a hangsúlyt. A részleteket nemsokára a Trianon Challenge (https://www.facebook.com/TrianonChallenge) oldalán teszik közzé.

Comments


bottom of page