top of page

Emlékezni és túrázni vár minket a Selmeci-hegység

Ötödik alkalommal szervezik meg Felvidéken a Selmeci Őrjárat Emléktúrát, ami második éve teljesítménytúrával is kiegészül. A Hazajáró Honismereti és Turista Egylettel közösen emlékezünk meg a hős selmeci diákokról, akik fegyverrel a kezükben várták a Selmecbánya felé nyomuló cseh légiókat.


Küldetésüknek tartjuk, hogy a sportélmény mellett szellemi töltete is legyen az ilyen eseményeknek. A Selmeci Őrjárat Emléktúra legfőbb küldetése ezért a főhajtás azon hős diákok előtt, akik az egyre közeledő cseh megszállók hírére fegyvert ragadtak. Nekik köszönhető a környékbeli lázadások leverése és az Erdészeti Főiskola könyvtárának kimenekítése. Rendfenntartó tevékenységük során két erdészmérnök-hallgató társuk életét vesztette, így a túra során róluk is megemlékeznek a résztvevők. Az esemény nem titkolt célja, hogy Baumerth Károly és Hurtay György emlékét megőrizze az örökkévalóságnak.


A vezetett- és a teljesítménytúra útvonala is úgy lett megtervezve, hogy minél többet mutasson meg a Selmeci-hegység természeti- és ipartörténeti értékeiből. A bányatavakat gyöngyökként fűzi fel a túra, miközben a több évszázados arany- és ezüstbányászat emlékeit tárja szemünk elé a bükkösök mélyén. A túra végső célja a Szitnya (1009 m) csúcsa, mely a magyar turistaság egyik ikonikus helyszíne.


Mindenkit szeretettel várunk, hogy megismerjék Felvidék ezen legendáktól átitatott vidékét, ami máig őrzi a magyar múlt emlékeit.


A túra időpontja: 2023. augusztus 26.

Helyszín: Bacsófalvi-tó, Selmeci-hegység, Felvidék

Rajt: Teljesítménytúra (27 km): 08:00-18:30

Vezetett túra (21 km): 08:30

Részvételi díj: 2000 Ft vagy 6 euro

Díjazás: Emléklap és kitűző


Előnevezés szükséges a Hazajáró Egylet oldalán!Comments


bottom of page