top of page

Dr. Varga Tibor előadássorozata székelyföldön

Kikelet hava 12-én kezdődött Dr. Varga Tibor jogtörténész Mátyás király igazsága című székelyföldi előadás sorozata. A HVIM marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és kézdivásásrhelyi szervezeteinek meghívására érkezett a népszerű előadó a Szent Korona országának keleti részébe, hogy itt is gazdagítsa szellemiekben és lelkiekben az ideiglenesen a pillanatnyi határokon kívülre szakadt magyar testvéreit. Egyébként ő maga nevezte meg előadásában ily módon a határokat, természetesen a hallgatóság nem kis tetszésére, mert ezt ők is így képzelik, remélik és várják.


Ennek a székelyföldi útnak az első állomása a románok által a legjobban megszállt és románokkal betelepített székely város, a gyakran és sokáig Székelyföld fővárosaként emlegetett Marosvásárhely volt. Sajnos, bár rosszul esik, de meg kell jegyeznem, hogy nemcsak a leginkább elrontott etnikai arányokkal sújtott városa a Székelyföldnek Marosvásárhely, hanem a hagyományaihoz legkevésbé ragaszkodó is egyben. E település székelymagyarjai kapaszkodnak legkevésbé gyökereikbe. Ez sajnos közismert tény, nem újdonsült nagy titok felfedés. És sajnos eme megállapításomat erősíti meg és igazolja az első előadás marosvásárhelyi közönségének létszáma is.

Pedig nagy élmény volt hallgatni Dr. Varga Tibor lelkes, közvetlen modorú, kötetlen, beszélgetős stílusban előadott, igen értékes mondanivalóját. A közönség soraiból bárki bármire rákérdezhetett, és részletes kimerítő választ kapott. Csak bánkódhat, aki lemaradt az előadásról, mert csak veszített távolmaradásával.

Bizony sok ilyen tárgyú és szellemű előadásra van szükségünk. Mert meg kell ismernünk a hamisítatlan történelmünket (ami egyelőre hiányzik a hivatalos tananyagból). Ehhez igyekezett ezúttal is hozzásegíteni minket Dr. Varga Tibor. Elmondta azt is, hogy vissza kell nyernünk a hitünket, mert csak annak lesz országa, akinek van hite. Hangsúlyozta, hogy szakítanunk kell az igen hosszú ideje belénk sulykolt kisebbrendűségi érzéssel, a „tanuljunk meg kicsik lenni” szemlélettel. Mátyás királlyá választásának 550. évfordulóján nekünk magyaroknak nem kell arra szorítkoznunk, hogy a reneszánszot ünnepeljük, és ünnepünknek nem egy nagy reneszánsz nemzetközi összeborulásban kell kicsúcsosodnia, miközben megfeledkezünk a lényegről, Mátyásról, dicsőségéről, nagyságáról, magunkról, a Szent Korona országáról. Nem szabad elfelednünk, hogy Mátyás koráig hatalmasak voltunk, Magyarország a legerősebb hadsereggel rendelkező európai nagyhatalom volt.

Az előadáson többek közt érdekes részleteket ismerhettünk meg Hunyadi Mátyás származásáról, királlyá választásának előzményeiről, körülményeiről, betekinthettünk izgalmas összefüggésekbe, valamint a hajdani nemzetközi politikai helyzetbe. Ez utóbbinak egyik rendszeresen visszatérő motívuma volt a magunkrahagyatásunk, mind a szomszéd nemzetek, mind pedig a nyugati keresztény Európa részéről.


Értékes három órát töltöttek az előadáson jelenlévők Dr. Varga Tibort hallgatva, ugyanis az előadás ennyire nyúlt ki, hiszen az előadó kedvessége és ügyszeretete folytán számtalan alkalommal, amikor csak igény mutatkozott rá, mindig magyarázatokat ékelt be, hogy minden érthető legyen, és ne maradjon megválaszolatlan kérdés.


Osváth Atilla, Marosvásárhely Waum Péter, Székelyudvarhely

Comments


bottom of page