Első IV. Béla emléktúránk


Mozgalmunk megrendezte első IV. Béla emléktúráját, melynek során királyunk Muhi csata utáni menekülési útvonalát jártuk be.


Az idő nekünk kedvezett, hiszen a folyamatos esőzések között egy napfényes délelőtt várta a túrázókat. A Hámori-völgyön keresztül közelítettük meg Lillafüredet. Útközben érintettük a Molnár-sziklát és a Szeleta-barangot is. Lillafüreden megnéztük a vízesést és a Hámori-tavat. Innen egy meredek útvonalon megmásztuk a szomszédos hegyet, és rövidesen megérkeztünk Bükkszentkeresztre, a IV. Béla emlékműhöz.


Fontos üzenete van számunkra ennek a történelmi eseménynek, hiszen IV. Béla a vesztes Muhi csata után ébredt rá, hogy nem bízhat nemeseiben, hanem saját kezébe kell vennie az irányítást és egy erős alapokon álló országot kell építenie a romokból. Ahogy akkor, ma sem bízhatunk sem keletben, sem pedig nyugatban, mert mindkettő számára egy idegen nemzet vagyunk. Ha mi magunk nem teszünk semmit, senki sem fogja megtenni helyettünk!2020 Minden jog fenntartva. HATVANNÉGY VÁRMEGYE IFJÚSÁGI MOZGALOM (HVIM)  HIT - HŰSÉG - BÁTORSÁG