top of page

A HVIM is Törökszentmiklósra megy május 21-én


A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) is csatlakozik a Mi Hazánk Mozgalom és a Betyársereg által meghirdetett, május 21-i törökszentmiklósi felvonuláshoz – a HVIM közleményt és állásfoglalást adott ki a törökszentmiklósi eset kapcsán.


Megdöbbentőnek tartjuk, hogy az úgynevezett “rendőrség” a bűnözőket védi és megtiltotta a vonulásos demonstrációt. Cinikusan hangzik az indoklás, miszerint a közbiztonságért való tüntetés zavarná a rendet és a köznyugalmat. Bízunk a tiltó határozatot megvizsgáló bíróság pozitív döntésében.

A HVIM információi szerint a Törökszentmiklóson verekedő bűnöző és népes családja egy jól körülhatárolható kör, akiket a rendőrség és egyéb hatóságok is jól ismernek, már nyolc-tíz éve tartják terrorban a környék lakosságát. A város lakóinak elmondása alapján sok ehhez hasonló esetet produkáltak már, csak akkor nem figyelt fel rájuk senki, nem lett belőle médiabotrány és eltussolták az ügyet.

Ezek a családok alkotják a gettók “erős” embereit. Sajnos nem beszélhetünk egyedi esetről, mert tömegesen figyelhető meg ez a jelenség Kelet-Magyarországon, és ott, ahol kialakultak a jól ismert gettók. A felelősség a magyar rendőrséget, a hatóságokat és a különböző állami szerveket (például: gyámügy, gyermekvédelem, kormányhivatalok, ügyészség, önkormányzati szervek stb.) terheli. Ebben az esetben is nagymértékben hibás a település vezetése, mert a nem működő állami szerveket az önkormányzatot vezető polgármesternek kellene munkára bírnia, folyamatos bejelentéseket tennie és minden lehetséges fórumon és formában nyomást helyeznie rájuk a beavatkozást sürgetve. Tapasztalataink alapján – néhány üde esettől eltekintve -, sajnos a polgármesterek szerint ezek csak és kizárólag rendészeti kérdések, a rendőrség dolga a rendteremtés és hárítják a felelősséget. Látjuk, hogy ez a mentalitás hova vezet. Sok polgármester a konfliktuskerülést választja és homokba dugja a fejét: látványberuházásokkal, zenélő szökőkutakkal próbálja leplezni az óriási bajokat.


Az ilyen esetek megelőzése valóban nehéz és embert próbáló feladat, de nem lehetetlen! A HVIM álláspontja szerint az lenne a megoldás, hogy miután kiderül egy családról, hogy problémás, akkor folyamatosan kellene őket ellenőriztetni és a törvénnyel szembesíteni, és ha kell, akkor szigorúan alkalmazni rájuk a jogszabályokat. Éreztetni kell velük, hogy minden tettüknek következménye van! Ez egy speciális, kiemelt figyelmet és külön bánásmódot igényel mind a polgármester, mind az összes állami szerv részéről. Lényege az állandó figyelem és a nyomásgyakorlás, amivel megelőzhető lenne a legtöbb szabálysértés és bűncselekmény. A HVIM tapasztalatai szerint ezek az esetek azért szaporodhatnak el, mert ezek a bűnöző családok, klánok úgy érzik, hogy bármit megtehetnek, fel vannak bátorodva és egyre agresszívabb magatartásformát vesznek fel, folyamatosan tolják ki a határokat.

Mozgalmunk azért támogatja a törökszentmiklósi vonulást, mert jelenleg a figyelemfelhívást is óriási feladatnak tekintjük: rá kell irányítanunk a társadalom figyelmét a tragikus közbiztonsági állapotokra és nyomást kell gyakorolnunk a gyáva és tehetetlen önkormányzatokra és egyéb szervekre, hogy cselekedjenek!

HVIM vezetősége 2019. 05. 13.


bottom of page