top of page

15 éve emlékeznek meg a Szent Korona utolsó őrzési helyszínén


Tizenötödik alkalommal került megrendezésre Kőszegen a Szent Korona Emléktúra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezésében.

A rendezvényt a Himnusz eléneklése után Varga Lukács Veronika nyitotta meg, Sajó Sándor: Magyarnak lenni című versével. A megemlékezésen Toroczkai László szólalt fel, majd egy 18 km-es túra következett, a Szálasi-bunkernél pedig Tyirityán Zsolt szavai hangzottak el.


Toroczkai László

Toroczkai László beszédében emlékezett meg arról a korai momentumról, minek során 15 esztendővel ezelőtt egy, a HVIM által Vas megyében, Kőszegen megrendezett vezetőségi ülésen Stampfel Szilárd (aki azóta a Szent Korona emléktúra védnökévé vált) vezetésével látogatták meg először, az akkor még teljesen elfeledett, romos és gazos koronaőrző bunkert.

Itt fogant meg a gondolat, hogy a fenti helyet újra méltóvá téve évről évre emlékezzenek a Szent Korona országból való 1945-ös, szovjetek előli kimenekítéséről.

Toroczkai hangsúlyozta, hogy küldetésünkké kell tennünk egy olyan generáció kinevelését, melynek tagjait nem csupán a földi dolgok foglalkoztatják, hanem felismerik, hogy vannak magasabb rendű dolgok annál, mint a tej literenkénti ára. Nem hagyhatjuk, hogy a jövő nemzedékének a Szent Korona csak egy tárgy legyen a sok közül.

A beszéd elhangzását követően Toroczkai László és Stampfel Szilárd koszorút helyeztek el a bejárat falán.

A túra a kálvária kaptatóján indult fölfelé a Kálvária-hegy tetejére, itt a templom mellett elhaladva a Trianon-kereszthez érkeztünk.


A Trianon-keresztnél a felvidéki vármegyések helyezték el a megemlékezés koszorúját

A keresztnél Stampfel Szilárd szót ejtett Kőszeg egykori mártír polgármesteréről, illetve felhívta a figyelmet a kőkereszten látható, golyók által ütött sérülésekre, amit kommunisták okoztak.

A továbbiakban érintettük az Óház kilátót, majd a Stájerházak és a Hörmann-forrás felé tett kerülő után már sötétben érkeztünk meg a Kincs-pihenő lábában megbúvó Szálasi bunkerhez.


Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője már sötétedés után mondhatta el megemlékező beszédét

Itt Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője beszélt Szálasi Ferenc példamutató életéről és a háború során mutatott hősiességéről.


Vármegyés túrázók

A túra legifjabb tagja egy 8 hónapos kisbaba volt, aki pedig a két lábán végig járta, az a 7 éves Veronika. Gratulálunk nekik!


bottom of page