top of page

"Mi vagyunk Európa utolsó ellenállói!"


Tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a szokásos Trianon-ellenes felvonulását.


A rendezvény az Ötvenhatosok terén kezdődött, ahonnan - szintén a hagyományokhoz híven - a több ezer fős tömeg először a szerb, majd a román, végül a szlovák nagykövetség elé vonult.

A rendezvényen felszólalt Toroczkai László, a Jobbik alelnöke, Buka Bolgárka, a HVIM délvidéki tagja, Zagyva György Gyula, HVIM társvezető, Dobay Gergely, HVIM felvidéki társvezetője és Incze Béla, a szervezet alelnöke.


"MI NEM SÍRUNK, KÉRÜNK, HANEM KÖVETELÜNK"

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere szerint Trianon tragédiájából életet és erőt kell meríteni. Azért gyűltek össze, hogy követeljenek, mint mondta: "mi a harcot és küzdelmet választottuk, ezzel a harccal pedig nemcsak visszafoglalunk, hanem építünk is."


A nemzet él, senki nem győzte le - mondta, aki kiemelte felszólalásában, hogy az elmúlt 16 év munkájának meg van az eredménye: a nyíltan magyarellenes pártok eltűnőben, vagy meg is szűntek, miközben lényegében konszenzus van Trianon kapcsán, június 4-e megkerülhetetlen dátum lett hazánk életében. Minden épeszű ember megvédi az otthonát - tért ki a bevándorlásra Toroczkai - aki szerint a trianoni gúnyhatárra felépített kerítés (amit először maga a polgármester kezdeményezett, de akkor a Fidesz még nem látott benne politikai fantáziát és mereven elutasított) a határon túli települések lakosságát is védi, hiszen ezáltal végre eltűntek a környékről is a bevándorlók. Emlékeztetett a magyar történelem tanulságára: "ha egy nép kivonul egy területről, akkor mások érkeznek a helyére - mondta a színmagyar Délvidék magyarajkú lakosságának kiirtására, és a betelepülő szerb népességre. "Mi vagyunk Európa utolsó ellenállói" - mondta a kerítés kapcsán. Feltette a kérdést: Meg kell-e védenünk az agyhalott nyugat-európaiakat? "Nincs más lehetőségünk, ha meg akarjuk védeni magunkat, akkor meg kell védenünk a határt". Toroczkai sorsszerűnek nevezte az ország helyzetét, hiszen Európát ismét mi védjük. "Oda jutottunk, hogy már az osztrák hadsereg építi Ásotthalom területén a határ mentén az utakat" - mondta a korábban legelutasítóbb Ausztria kapcsán a Jobbik alelnöke.

Incze Béla átvéve a szót kiemelte: Trianon nem a múlt, nem 1920, hanem a jelen - mondta annak kapcsán, hogy a minap az N1TV-ben Dopamen vele vitázva azt mondta, Trianon már elmúlt, a jövőre kéne koncentrálni. "Mondja majd azt egy elszakított területen élő nemzettestvérünknek. Trianon a jelenünk, nem a múltunk" - mondta.


KINEK MI A DOLGA?

A tömeg elsőként a szerb nagykövetség elé vonult, ahol Buka Boglárka, a HVIM délvidéki tagja beszédében inkább az egyes emberek feladatát emelte ki: Tettekkel űztük ki a törököt - hozott történelmi példát Buka, aki szerint mindenkinek magának kell rájönnie, hogy mi a dolga, feladata. Istentől kérjünk segítséget, hogy mindenki találja meg a megfelelő célt és eszközt hazánk felvirágoztatására.

"OLYAN ORSZÁG NEM LEHET JOGÁLLAM, AHOL MAGYAR ÉLETEKET TESZNEK TÖNKRE"

Zagyva György Gyula, a HVIM társszervezője a román nagykövetség előtt az Erdélyt jelenleg birtokló, az Európai Unió szerint példás kisebbségi politikával rendelkező országot hosszan bírálva kiemelte: miközben a magyar kormány a határon túli magyarok kapcsán egy törvénnyel, a kettős állampolgársággal a "problémát letudta", a magyar a magyar lakosság másodrendű állampolgárnak számít.


Kiemelte Szőcs Zoltán és Beke István, az erdélyi HVIM két tagjának elképesztő meghurcoltatását (mint ismert, a két hazafit első fokon - tehát még nem jogerősen - felmentették a képtelen vádak alól) is, hozzátéve: a magyar kormány és a jogvédők hallgattak, nem is tettek semmit (Zagyva szintén ki van tiltva a megszállt Erdélyből). Zagyva György Gyula ezután felolvasta Tóth Bálint, az erdélyi HVIM szóvivőjének levelét, aki szintén a román állam által elkövetett visszaélésekre hívta fel a figyelmet: "Olyan ország nem lehet jogállam, ahol magyar életeket tesznek tönkre, ahol minden hatalmi szerv, a titkosszolgálatok, a csendőrség, és a kormány azon dolgozik hogy az őshonos magyar lakosságot beolvasszák. A román pártok egyvalamiben egységesek: a magyargyűleletben" - írta.

Incze Béla átvéve a szót bejelentette: Szőcs Zoltán és Beke István a HVIM legmagasabb kitüntetésében részesül: a Magyar Ellenállás Díjában.


"GYERTEK KI A KOCSMÁBÓL, GYERTEK LE A LELÁTÓRÓL"

"A hűtő tele, a tányéros tévé a szobában, itt-ott még magyar felirat is van, de hogyan is érvelhetne a szív a gyomornak?" - utalt Dobay Gergely, a felvidéki HVIM szervezője a szlovák nagykövetség előtt a Felvidéken tapasztalható közgondolkodásra. Emlékeztetett viszont arra, hogy bár a hűtő valóban tele, ám abban silány és drága nyugati áru van, a tévében előbb fog szólni 10 kínai adó, mint egy magyar, mivel az utóbbiért felárat kell fizetnie a magyar lakosságnak. Miközben a szlovák kormány inkább a hegyeket fúrja át a kelet-nyugati autópálya miatt, hogy még véletlenül se a déli, magyar lakta országrészt fejlessze. "Még mindig háborús bűnösök vagyunk" - mondta az érvényben lévő Benes-dekrétumok kapcsán, és sokszor a saját - magyar - politikusokkal kell harcolni azért, hogy itt-ott legyen egy-két magyar felirat. "Attól még nem leszel harcos, ha minden ruhádon az van" - mondta Dobay, aki szerint ki kell jönni a kocsmából, a lelátóról, fel kell állni a fotelből és testileg, lelkileg képezni kell magunkat.


Sziva Balázsék is zenéltek egyet a tömegnek

Alfahír nyomán

Videó összeállítás a felvonulásról:bottom of page