top of page

Márc. 25. Túra a Szent Korona őrzésének helyszínén


Beköszöntött a tavasz, amit rögtön meg is lehet ünnepelni egy könnyedebb túrával, Nyugat-Magyarországon.

Évek óta megrendezésre kerül már a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nyugat-magyarországi divíziója által egy emléktúra, aminek a történelmi hátteréről sajnos meglehetősen keveset tud az átlagember, de még a hazafias közegen belül sem tartozik ez a téma a közismertebb történetek közé.

1944 végére a Szálasi kormány számára nyilvánvaló lett, hogy a Szent Koronát és a koronázási ékszereket a lehető leggyorsabban biztonságba kell helyezni, hiszen annak beláthatatlan következményei lettek volna, ha a szovjetek kezébe kerülnek. A Szent Koronát november elején Veszprémbe vitették, majd decemberben Kőszegre. Később Velemben őrizték, majd Ausztria irányába hagyta el államiságunk szent jelképe a Magyar Apostoli Királyság területét.

A HVIM által szervezett túra a Szent Korona kőszegi őrzésének kíván emléket állítani, de több érdekes történelmi helyszínt is érint, így a legendák homályába burkolózó Szálasi-bunkert.

Kőszeg környékén található pár komolyabb kaptató, de ennek ellenére akár családoknak is nyugodt szívvel ajánljuk a 15 km-es sétát. A sűrű pihenőkkel tarkított kirándulás nem igényel különösebb állóképességet. A túra Facebook eseménye a hivatkozásra kattintva érhető el.

A túra keretében megemlékező beszédet mond Zagyva György Gyula a HVIM társvezetője.

Az esti órákban már a szórakozásé lesz a főszerep. A répcelaki Korona Sörözőben az RPG, a Romantikus Erőszak és a Mobilizmo állnak majd színpadra. A koncertek közben pedig a Portugália – Magyarország labdarúgómérkőzést lehet megtekinteni óriáskivetítőn. Reméljük az este soha nem ér majd véget.bottom of page