top of page

Lezajlott a 9. Felvidéki Magyar Sziget



JĂșnius 10., pĂ©ntek dĂ©lutĂĄn, jĂł idƑ, lelkes rendezƑk Ă©s mĂĄr nyitja is kapuit a IX. FelvidĂ©ki Magyar Sziget. Nagy volt az izgalom, hisz ekkor mĂ©g nem lehetett biztosan tudni, kegyes lesz-e az idƑjĂĄrĂĄs. A fesztivĂĄlozĂłk azonban sorban Ă©rkeztek, egyre több lett a sĂĄtor a fĂŒves rĂ©szen. RĂ©gi ismerƑsök talĂĄlkoznak, Ășj arcok mutatkoznak be a többieknek. Az összebarĂĄtkozĂĄs errefelĂ© gyorsan megy, hamar megvan a közös hang.


A pĂ©nteki programot kĂ©t felvidĂ©ki fiatal, Ambrus DĂĄvid Ă©s LovĂĄsz BĂĄlint indĂ­totta. Izgalmas elƑadĂĄsuk Ă©rdeklƑdƑ közönsĂ©gre talĂĄlt. Egy kis vĂĄrakozĂĄs utĂĄn a felvidĂ©ki Phoenix RT ĂĄllt a szĂ­npadon. BĂĄr Ƒk nyitottĂĄk a koncertek sorĂĄt, mĂĄr ekkor szĂ©pen gyƱltek az emberek a szĂ­npad elƑtt. Ɛket követte a SzkĂ­tia. JĂł volt lĂĄtni, hogy talĂĄl egymĂĄsra zenekar Ă©s közönsĂ©g, felemelƑ produkciĂł volt. UtĂĄnuk a magyar rock nagyĂĄgyĂșja, a P. Mobil koncertje következett. Sok-sok ember, igazi Magyar Sziget hangulat, mondogattĂĄk jĂł pĂĄran. Nem vĂ©letlenĂŒl, a szĂ­npad elƑtti tĂ©r Ă©s a hĂĄtsĂł fedett rĂ©sz is csaknem megtelt. Ɛket követte az EgĂ©szsĂ©ges FejbƑr, az Ƒ bulijuk mĂ©ltĂł zĂĄrĂĄsa volt az elsƑ napnak.


Szombaton mĂĄr kora reggel Ă©bredeztek az emberek, szerencsĂ©re mĂ©g mindig jĂł idƑre. Hallani lehetett, hogy a környĂ©ken nagy esƑzĂ©sek voltak Ă©s lesznek is, minket azonban az isteni gondviselĂ©s vett a szĂĄrnyai alĂĄ. Az elƑadĂĄsok sora kora dĂ©lutĂĄn kezdƑdött, addig az Ă©rdeklƑdƑk az Ă­jĂĄszatot Ă©s az airsoft fegyvereket prĂłbĂĄlgattĂĄk, vagy Ă©pp a rovĂĄs szabĂĄlyait sajĂĄtĂ­tottĂĄk el. A felvidĂ©ki vitaklub a korai kezdĂ©s ellenĂ©re szĂ©p szĂĄmĂș hallgatĂłsĂĄg elƑtt zajlott. Nem volt tabu, elhangzott pĂĄr kĂ©nyes kĂ©rdĂ©s. Georg Spöttle sajnos a több hĂłnappal ezelƑtt lekötött idƑpont ellenĂ©re nem jött el, biztos nem akarta magĂĄra haragĂ­tani munkaadĂłit. Nem bĂșsult miatta azonban senki, hisz egy ismert közĂ©leti szereplƑ, Zagyva György Gyula helyettesĂ­tette Ƒt, akitƑl elsƑ kĂ©zbƑl kaphattunk informĂĄciĂłkat a Bukarestben ĂĄrtatlanul raboskodĂł szĂ©kely vĂĄrmegyĂ©sekrƑl. Ɛt követte Toroczkai LĂĄszlĂł, aki rĂ©szletes beszĂĄmolĂłt tartott a magyar-szerb gĂșnyhatĂĄr ĂĄldatlan ĂĄllapotairĂłl Ă©s az ott Ă©pĂ­tett kerĂ­tĂ©srƑl.

A koncertek sorĂĄt az Avalanche zenekar nyitotta. VelĂŒk mĂ©g egyelƑre csak ismerkedett a közönsĂ©g, de idƑvel Ă©s persze kitartĂĄssal egyre ismertebbĂ© vĂĄlhatnak. Ɛket a Palmetta követte, akik mĂĄr szinte hazajĂĄrnak NĂĄdszegre. UtĂĄnuk a Dalriada következett. A folk metĂĄl mesterei nagyon felpörgettĂ©k a rajongĂłkat, akiket a „vĂĄrva vĂĄrt” esƑ sem zökkentett ki a tombolĂĄsbĂłl. Az idei FelvidĂ©ki Magyar Szigetet a KalapĂĄcs zenekar koncertje zĂĄrta, amelyen a rĂ©gi ismert slĂĄgerek mellett sok Ășj nĂłta is elhangzott.

Lezajlott hĂĄt 2016-ban is a FelvidĂ©ki Magyar Sziget. Nem ĂĄllĂ­tjuk, hogy hibĂĄtlan volt, a felmerĂŒlt problĂ©mĂĄkbĂłl tanultunk. ÖsszessĂ©gĂ©ben azonban remek hĂ©tvĂ©gĂ©t tudhatunk magunk mögött. EgyĂŒtt bulizott felvidĂ©ki Ă©s csonkaorszĂĄgi, egymĂĄs egĂ©szsĂ©gĂ©re ivott erdĂ©lyi Ă©s kĂĄrpĂĄtaljai. Az ilyet ĂĄtĂ©lni, megĂ©lni, sok erƑt ad mindannyiunk szĂĄmĂĄra.


bottom of page