top of page
DUO GLADII HAVILAP

A feltámadás hírével érkezik a húsvéti Duo Gladii

A szellemi ellenállás havilapjának áprilisi számával Krisztus Urunk feltámadása előtt tisztelgünk. Ennek megfelelően számos írásban érintjük a vallásos hit kérdését. Természetesen a politikai, történelmi és kulturális vonatkozások a húsvéti számunkban sem sikkadnak el.

 

A tradicionális jobboldaliság lényegének körvonalazására törekvő tanulmányának második részében Kolonits László a jobboldaliság ‘légpróbát’ is kiálló, belső, lényegi értékeit, legfontosabb eszményeit veszi sorra. Barcsa-Turner Gábor írása a középkorban általánosnak tekinthető harcos kereszténység szellemiségébe kívánja bevezetni olvasóinkat. Kónyi-Kiss Botond a hit mindennapi életben betöltött szerepéről, szükségességéről elmélkedik.

 

Az áprilisi számban, a harmadik résszel befejeződik a Baranyi Tibor Imre előadását leközlő cikksorozat, amely a harc szellemi vonatkozásait tárgyalja. Varázsló Macska legújabb kiváló fordításában René Guénonnak az örök ideákról szóló teoretikus írását publikálja.

 

Aradi László atya, a Szent Magyarországért Testvérület papja jelen számban a sajátságos középkori magyar katolikus liturgiáról szóló írásának második részét teszi közkinccsé, mely mindenkiben fel kell, hogy vesse a “mi lett volna, ha…” gondolatát.

 

D. Fekete Balázs a Szent Grál izgalmas történetébe, sorsába avat be bennünket: a nyomozás a mai Spanyolországba vezet. Turbucz Péter előző számban megkezdett írásának jelen, befejező része a szövetségesek 1944. áprilisi terrorbombázásait taglalja.

 

Titusz a közelmúltban lemondott Robert Sarah bíboros személyét és döntésének hátterét mutatja be. A Villámkérdésekben Lantos János, publicista, a Mi Hazánk választókerületi elnöke, Szász Péter, a Depositum főszerkesztője és Zagyva György Gyula, a HVIM társelnöke osztja meg velünk velős gondolatait az újbaloldal előretörésével kapcsolatban.

 

A Molnár Máté által összeállított Vármegyés krónika február-márciusi eseményeiből jól látható, hogy a mozgalmi munka továbbra is folyik a vírushelyzet által okozott nehézségek ellenére is.

 

Petró Csaba ajánlója, melyben Wagner Parsifalja kerül terítékre, jól illeszkedik a Magistra Vitae rovatban megjelent tanulmányhoz. Király Dávid egy Balassi Bálint verseit feldolgozó zenei albumra hívja fel figyelmünket. Magyar Sándor egy, a Rongyosgárda harcait megjárt fiatalember könyvét ismerteti. Brunner Balázs egy magyar katonatiszt vezetési tapasztalatait összegző könyv olvasására hív. Éliás Tamás egy ígéretes népmesei kötetről ír, melyhez online hanganyag is elérhető. Barcsa-Turner Gábor egy komoly, filozófiai kérdéseket boncolgató drámára hívja fel olvasóink figyelmét. Göncziné Csaba Zsuzsanna a Húsvét apropóján Mel Gibson A passió című filmjét ajánlja.

 

Kérjük, a duogladii@hvim.hu e-mail címre küldött levelében jelezze, amennyiben szeretne hozzájutni a folyóirathoz! A felvidéki érdeklődők a hvim.somorja@gmail.com e-mail címre írjanak! Lapunk újságárusoknál nem kapható, és korlátozott példányszámban kerül kiadásra! Az áprilisi szám megjelenése április közepe környékén várható. A lapszámokat a megjelenést követően a lehető legrövidebb időn belül postázzuk a támogatóinknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2021. áprilisi lapszám tartalma:

 • Kolonits László: A tradicionális jobboldaliság sarokkövei II. Az immanens értékekről

 • Barcsa-Turner Gábor: A mi kereszténységünk – a győzedelmes Krisztus

 • Kónyi-Kiss Botond: A hit fegyveréről

 • Baranyi Tibor Imre: Az Alapelvek alkalmazása a harc és a harcművészetek területén III.

 • Guénon, René: Az örök ideák (Ford.: Varázsló Macska)

 • Aradi László atya: A magyar géniusz egykori nagyságának tanúbizonysága II. Betekintés hazánk középkori liturgikus világába

 • D. Fekete Balázs: Az utolsó vacsora kelyhe, a Szent Grál ereklyéje

 • Turbucz Péter: Az Ananké prológusa II. Az 1944. március-áprilisi szövetséges bombázások rövid kronológiája

 • Titusz: Egy afrikai bíboros az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció élén. Robert Sarah bíboros lemondásának háttere

 • Villámkérdések – Az újbaloldal előretörése (Lantos János, Szász Péter, Zagyva György Gyula)

 • Vármegyés krónika. 2021. február – március (Összeáll.: Molnár Máté)

 • Szellemi ajánló

 1. Zene – Richard Wagner: Parsifal, Karfreitagszauber (Petró Csaba)

 2. Zene – Misztrál: Ballasi. Mezőn széllel járók (Király Dávid)

 3. Könyv – Ifj. Krug Lajos: Tüzek a végeken. Selmectől-Sopronig (Magyar Sándor)

 4. Könyv – Porkoláb Imre: Szolgálj, hogy vezethess (Brunner Balázs)

 5. Könyv – Dala Sára (szerk.): Kibédi népmesék Ráduly Jánostól (Éliás Tamás)

 6. Film – Joffé, Roland: A misszió (Barcsa-Turner Gábor)

 7. Film – Gibson, Mel: A passió (Göncziné Csaba Zsuzsanna)

 

A havilap oldala Jobbklikk közösségi felületen

A havilap oldala a Hundubon

A havilap facebook-oldala

Duo Gladii 1/5
Duo Gladii 1/5
bottom of page